Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FN: Millioner av barn utsettes for vold og overgrep

Norske barn ikke noe unntak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En ny FN-rapport viser at vold og utnyttelse av barn er et verdensomspennende problem, og sosialt akseptert flere steder. Det skriver bbc.co.uk

Rapporten viser at over seks millioner barn er tvunget inn i arbeid og enda flere i prostitusjon sier rapporten. I en egen rapport hevder Redd Barna at over en million barn sitter i fengsel, 90 prosent av dem for mindre forseelser.

Formålet for rapporten har vært å kartlegge barns situasjon verden over, for så å komme med forslag på hvordan stoppe mishandlingen og misbruket.

Over en milliard barn kan fremdeles lovlig bli slått av læreren. Andre over grep som stikker seg negativ frem i rapporten, i form av å være mange og vanlige, er seksuelle overgrep, vold i hjemmet og behandlingen av barn i fengsel.

Norge kommer ikke unna, og rapporten gjelder også norske barn. I dagens Dagbladet kan man lese at hver femte nordmann mistenker naboen for å utøve vold mot barn, i følge en undersøkelse utført av GNS Gallup. Barneombud Reidar Hjermann anslår at titusenvis av barn utsettes for vold i hjemmet, men mørketallene er store.

- Dette har vi ikke oversikt over. Det er ganske pinlig at vi i Norge ikke kjenner omfanget av dette problemet, sier Hjermann til Dagbladet.

Samtidig som 20 prosent sier de har mistanke om vold mot barn, sier de spurte i undersøkelsen at de er imot avstraffelse av barn, i form av ørefik, knipsing og ris. De er dermed ikke enige med Høyesterett. En kjennelse i fjor åpnet for at foreldre kan gi barn \'lettere klaps\' i oppdragelsen.

- Vi kan ikke være bekjente av å ha en fotnote fra Høyesterett som sier at lettere klaps er akseptabelt. Hvordan kan en person i affekt, eller kanskje i fylla, avgjøre hva som er lettere klaps? sier Hjermann.

BARNEARBEIDER: Flere land, blant annet India, har vedtatt lover for å forby barnearbeid. Det hindrer ikke at tusenvis av barn blir satt i arbeid, knapt uten lønn og under dårlige forhold Foto: SCANPIX/REUTERS
BARNEARBEIDER: Flere land, blant annet India, har vedtatt lover for å forby barnearbeid. Det hindrer ikke at tusenvis av barn blir satt i arbeid, knapt uten lønn og under dårlige forhold Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

Forfatteren av FN-rapporten, professor Paulo Sergio Pinheiro, sier at det er på tide at barn får de samme rettighetene og beskyttelsen av loven som voksne.

- Dette er øyeblikket for å anerkjenne barns beskyttelse av lover, som fullverdige borgere, og ikke som mini-mennesker eller familien eiendom, sier Pinheiro til bbc.

LITEN TIGGER: Ei lita jente har falt i søvn på gata. Millioner av barn lever under uverdige forhold, og mange rømmer når hjemmet ikke lenger er noe trygt sted å være.