FN mot gen-angst

FNs utviklingsprogram anbefaler genmanipulerte vekster som løsning på sultkrisen i verden. Kan manipuleringsmotstanderne svare?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I årsrapporten til UNDP understrekes fordelene ved å genmanipulere landbruksvekster så de bedre kan bedre kan tåle sykdommer og tørke. Næringsverdien i avlingene kan også økes betraktelig.

- Slike avlinger kan vesentlig redusere underernæringen som rammer over 800 millioner mennesker og vil være særlig verdifulle for fattige bønder på de marginale områdene sør for Sahara, heter det i FN-rapporten.

UNDPs administrative leder Mark Malloch Brown viser til japansk forskning og oppgir at de nye sortene gir 50 prosent større avkastning, modnes 30 til 50 dager raskere, gir mer protein, tåler tørke, sykdommer og sprøytemidler bedre.

- Det er ekstra nyttig at de kan dyrkes uten bruk av gjødsel eller giftstoffer, noe de fattigste bøndene likevel ikke har råd til.

Ifølge UNDP overser debattantene i Europa og USA i stor grad behovene i de fattige landen. Mens man i Vesten konsentrerer seg om teoretiske farer som allergiske reaksjoner, er de fattige langt mer opptatt av å sikre matforsyningen, bedre næringsinntaket og unngå sykdomsfremmende sprøytemidler.

Genmanipulerte vekster kan også beskytte miljøet, mener Florence Wambugu i Afrikansk senterfor agribioteknologi.

Vurderingene provoserer som ventet motstanderne av genmanipulering kraftig.

- Det lyder som et ekko av den bioteknologiske industriens propaganda, sier Robert Vint i britiske Genetic Food Alert.

Peter Rosset i Institutt for mat og utviklingspolitikk, Food First avviser at genfiksing kan løse de fattigste bøndenes problemer.

Kilde: FN sjokkerer ny-luddittene! Reason Magazine Reasons vitenskapelige medarbeider Ronald Baily har også levert en omfattende kritikk av de venstre-intellektuelles teknologi-motstand. Les artikkelen her!