HARD NØTT:FNs utsending har lave forhåpninger før møtet med Laurent Nkunda. Foto: Lucas Dolega/EPA/Scanpix
HARD NØTT:FNs utsending har lave forhåpninger før møtet med Laurent Nkunda. Foto: Lucas Dolega/EPA/ScanpixVis mer

FN møter Nkunda i dag

Men har lave forventninger til nytt forsøk på megling i Kongo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs spesialutsending dro fredag til Kongo i et nytt forsøk på fredsmekling, men utsiktene til direkte samtaler mellom partene virker å være små.

FN-utsendingen, Nigerias tidligere president Olusegun Obasanjo, møtte fredag Kongos president Joseph Kabila for andre gang for å prøve å få fortgang i forhandlingene om en slutt på kampene i Nord-Kivu.


- Neste skritt er at vi skal møte Laurent Nkunda i morgen. Vi skal møte ham ettersom vi ønsker å se hvordan veien går videre, sa Tanzanias tidligere president Benjamin Mkapa, som er med i Obasanjos følge, fredag kveld.


Etter at kampene i området for alvor blusset opp igjen i august, er minst 250.000 mennesker jaget på flukt, mange av dem over grensen til Uganda. Minst 13.000 mennesker har flyktet til Uganda de siste to dagene, ifølge FN.


Obasanjo har prøvd å legge til rette for direkte forhandlinger mellom Kabila og opprørsleder Laurent Nkunda. Men på bakgrunn av uttalelser fra begge parter den siste tiden virker utsiktene til direkte forhandlinger å være små.


Fredag ble det klart at opprørerne i Kongo har erobret nok en by øst i landet.


Opprørerne har inntatt byen Ishasha, som ligger om lag 130 kilometer nordøst for provinshovedstaden Goma ved grensen til Uganda, i et område der det tidligere har pågått kamper mellom opprørere og regjeringssoldater. (©NTB)