FN: Mulig med store CO2-kutt

BONN: Det er både teknologisk og økonomisk mulig å få til store reduksjoner i verdens CO2-utslipp de nærmeste tiårene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Men politiske og sosiale hindringer, samt gammel vane, bremser innføringen av ny teknologi, sier FNs klimapanel.

Kyotoavtalen skader USAs økonomi, sier George Bush. Også andre land er på jakt etter smutthull og snarveier som kan gjøre det billigere å innfri forpliktelsene i avtalen.

Men det er fullt mulig å få til betydelige kutt i utslippene, uten at det behøver å ruinere noen, beroliger FNs klimapanel, som presenterte sin siste rapport under klimaforhandlingene i Bonn.

Har teknologien

Vi har allerede teknologien som skal til for å kutte så godt som alle CO2-utslipp fra energiproduksjon. Også i transportsektoren er det mulig med store utslippsreduksjoner, med de rette tiltakene for å fremme ny teknologi, konstaterer Jose Roberto Moreira fra FNs klimapanel.

De teknologisk framskrittene har vært betydelige, og har gått raskere enn ventet de siste årene. Ny teknologi, kombinert med andre tiltak, gjør det mulig å komme godt under dagens utslippsnivå i løpet av noen tiår, sier klimapanelet i sin rapport.

FNs klimapanel konstaterer at skogplanting, og redusert avskoging, kan binde opp betydelige mengder CO2, iallfall midlertidig. Men skogplanting er ikke en varig løsning på problemet, konstaterer klimapanelet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer