FN: Muren må rives

FNs generalforsamling har vedtatt en resolusjon som krever at Israel fjerner den omstridte muren gjennom Vestbredden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en avstemning tirsdag kveld stemte 150 land for resolusjonen, 6 land stemte imot, mens 10 land avsto fra å stemme. Alle EU-landene støttet resolusjonen, mens USA stemte imot.

I motsetning til resolusjonene i Sikkerhetsrådet, er ikke Generalforsamlingens vedtak bindende og de kan ikke bli håndhevet ved bruk av makt.

- Må rives

Resolusjonen krever at Israel retter seg etter kjennelsen til Den internasjonale domstolen i Haag. Domstolen slår fast at de delene av muren som bygges på okkuperte palestinsk jord, strider mot folkeretten, og anbefaler at de rives.

Arabiske land jobbet de siste dagene intenst for å få EU til å godta resolusjonen, og avstemningen ble utsatt flere ganger. EU krevde endringer i resolusjonsteksten, som var skrevet av palestinerne.

I desember avsto EU-landene ved voteringen, da et flertall av medlemslandene gikk inn for å be domstolen i Haag vurdere lovligheten av den israelske muren.

Israel ignorerer

Resolusjonen er et forsøk på å legge moralsk press på Israel, melder BBC. Men Israel har allerede kunngjort at den vil ignorere resolusjonen og kjennelsen fra Haag, og fortsette byggingen av den 700 kilometer lange barrieren. - Det er simpelthen skandaløst å svare med slik kraft på et tiltak som redder liv, samtidig som man er så likegyldig og apatisk til den pågående kampanjen av palestinsk terrorisme som tar liv, sa Israels ambassadør Dan Gillerman, etter avstemningen i FNs generalforsamling tirsdag. - Takk Gud, for at ikke Israels og det jødiske folks skjebne avgjøres i denne forsamlingen, la han til.

Ubalansert

USA mener resolusjonen er ubalansert. - USA er fortsatt overbevist om at fokus må være på president Bushs visjon om to stater, Israel og Palestina, som lever side om side, sa USAs viseambassadør til FN, James Cunningham. I tillegg til USA og Israel, stemte Australia, Marshalløyene, Micronesia, og Palau imot resolusjonen. Den palestinske selvstyremyndigheten har sagt at den vil vente med å forsøke å bringe saken inn for Sikkerhetsrådet til etter det amerikanske presidentvalget i november.

(NTB)

<B>PALESTINSK SEIER: FN sier at den åtte meter høyre sementmuren må rives.