Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FN nekter menn å hente matrasjoner på Haiti

Bare kvinner får adgang til de nye matstasjonene.

MAT FRA FN: Disse barna i Port-au-Prince får mat hver dag fra FN. Nå har FN også satt i gang et større system med utdeling av mat. Foto: REUTERS/Marco Dormino/UN/MINUSTAH/Handout/Scanpix
MAT FRA FN: Disse barna i Port-au-Prince får mat hver dag fra FN. Nå har FN også satt i gang et større system med utdeling av mat. Foto: REUTERS/Marco Dormino/UN/MINUSTAH/Handout/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Nesten tre uker etter at jordskjelvet rammet Haiti, har FNs matprogram i dag endelig fått i gang organisert matutdeling, melder BBC.

Inntil nå har matutdelingen vært improvisert og mer tilfeldig.

FN har satt opp 16 ulike stasjoner i den hardt rammede hovedstaden Port-au-Prince, og de håper å kunne gi mat til over to millioner personer i løpet av de neste to ukene.

Ifølge BBC er det bare kvinner som har lov til å komme og hente maten. FN sier det har vist seg å være den beste måten å få maten ut til de som trenger det. Hver familie vil få 25 kilo ris, noe som etter planen skal være nok til to uker.

Fått kritikkMennene blir bedt om vente utenfor, men samtidig gå sammen med kvinnene tilbake, fordi de frykter at kvinner som går alene med matrasjoner vil være lettere utsatt for å bli ranet. FN understreker at de jobber sammen med lokale myndigheter for å sørge for at enslige menn også får hjelp.

- Hittil har vi bare måttet få ut maten på enklest mulig måte. Men med dette nye systemet kan vi gi mat til flere og raskere enn før, sier Josette Sheeran, direktør i FNs matvareprogram, til BBC.

Hun opplyser at FN hittil har gitt 16 millioner måltider til 600 000 personer.

Det har blitt rettet kraftig kritikk mot nødhjelparbeidet i Haiti, og FN og USA har blitt kritisert for dårlig koordinering.

FÅR MAT OG DRIKKE: FN mener det gir best resultater hvis matrasjonene deles ut til kvinner. Foto: AFP PHOTO/Stan Honda/Scanpix
FÅR MAT OG DRIKKE: FN mener det gir best resultater hvis matrasjonene deles ut til kvinner. Foto: AFP PHOTO/Stan Honda/Scanpix Vis mer

Myndighetene regner med at så mange som 200 000 har omkommet i jordskjelvet i Haiti. 180 000 omkomne er funnet så langt.

Frykter regnMyndighetene i Haiti jobber nå på spreng for å finne ly til de hjemløse etter katastrofeskjelvet. I februar er det ventet kraftig regn.

- Vi diskuterer hvordan vi skal få håndtert dette raskt nok. Det største problemet akkurat nå er de som fortsatt sover på gata, sier Haitis helseminister Alex Larsen ifølge NTB.

FN frykter at kraftig regn kan utløse en enorm helsekatastrofe i Haiti, hvor en million mennesker fortsatt er hjemløse.

Haitis regnsesong starter vanligvis i mai, men stormer kan komme tidligere. Larsen sier myndighetene forventer en «liten regnsesong» i midten av februar.

KAOS: Det var kaotiske tilstander da FN delte ut mat 17. januar. Foto: EPA/DAVID FERNANDEZ/Scanpix
KAOS: Det var kaotiske tilstander da FN delte ut mat 17. januar. Foto: EPA/DAVID FERNANDEZ/Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!