Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FN: Nesten 10.000 drept i Ukraina siden konflikten startet

Nesten 10.000 er drept og mer enn 20.000 såret siden konflikten i Ukraina startet i april 2014, opplyste FN torsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- 9.333 personer er drept og 21.396 såret så langt i konflikten, fortalte Taye-Brook Zerihoun til sikkerhetsrådet torsdag. Han er assisterende generalsekretær for FNs politiske avdeling.

Kampene i Ukraina har de siste ukene eskalert til samme nivå konflikten var på i august 2014, ifølge Zerihoun, som ber alle parter om at kampene må opphøre.

Torsdagens møte i sikkerhetsrådet var det første som omhandlet konflikten i Ukraina siden desember 2015.

Under møtet anklaget representanter fra Russland og Ukraina hverandre for å ha skyld i at kampene har tiltatt.

- Russland har organisert og sendt militære styrker på 34.000 mann som består av russiske, utenlandske og lokale militante. Russiske generaler og offiserer holder kommando og kontrollerer denne ulovlige militære styrken som er imponerende godt væpnet, sa Ukrainas viseutenriksminister Vadym Prystaiko til rådet.

Russerne har tidligere hevdet at våpnene styrkene bruker er kjøpt i ukrainske jernvarehandler, og det tok Prystaiko opp på møtet.

- Sist jeg sjekket er det nesten ikke mulig å få kjøpt en brukbar kniv i en ukrainsk jernvarehandel, ikke for å nevne bombekastere og flammekastere.

- Gjennom hele denne krisen er FN blitt brukt som en propagandaplattform. Sikkerhetsrådet har skuffet og alt er retorikk, sa den russiske FN-ambassadøren Vitalij Tsjurkin etter møtet.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!