Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FN: Ny samlingsregjering klar i Libya

- Endelig har øyeblikket kommet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er enighet om å danne en ny samlingsregjering Libya etter måneder med forhandlinger, opplyser en FN-utsending.

FN-utsending Bernardino Leon sa på en pressekonferanse i Marokko fredag at Fayez Sarraj blir statsminister for den nye regjeringa.

- Etter ett års arbeid og etter å ha samarbeidet med mer enn 150 libyske ledere fra alle regioner, har endelig øyeblikket kommet da vi kan fremme forslaget om en samlingsregjering, sa Leon.

Kaos Libya har vært preget av anarki og kaos siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land i 2011 styrtet diktatoren Muammar Gadaffi. Rivaliserende militser har siden kjempet kontinuerlig om makten.

Militsalliansen Libysk daggry tok over hovedstaden Tripoli i fjor. De drev den internasjonalt anerkjente regjeringen på flukt og satte inn sin egen regjering og nasjonalforsamling.

Den forrige regjeringen og nasjonalforsamlingen søkte tilflukt i Bayda helt øst i landet, og er fortsatt internasjonalt anerkjent som rettmessige makthavere.

Mange forsøk på å få til en våpenhvile og gjenvinne stabiliteten i landet har strandet. Det har vært harde kamper flere stedet i landet, noe som har satt en stopper for deler av Libyas oljeproduksjon.

Optimist FN-utsending Leon er optimist etter fredagens gjennombrudd.
- Vi tror denne regjeringen vil lykkes. Libyerne må gripe denne historiske muligheten til å redde landet, sa Leon på pressekonferansen.

Men representanter for den uoffisielle nasjonalforsamlingen i Tripoli, som omtales som GNC, opplyser at de har avslått å foreslå kandidater til samlingsregjeringen fordi de ikke har fått tilstrekkelig innrømmelser. Men Leon sier at FNs forslag omfatter medlemmer fra GNC, og at døren står åpen for dem dersom de sier ja til å delta i samlingsregjeringen.

Det er ventet at FN-forslaget kommer til å bli stemt over i begge regjeringer i Libya. Fayez Seraj som er foreslått som statsminister, er medlem av den valgte nasjonalforsamlingen som holder til i Bayda. Detaljer om hva FN-forslaget innebærer for de to nasjonalforsamlingene er ikke kjent.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!