FN-observatører beskutt i Syria

Da de forsøkte å nærme seg områdene som ifølge aktivister har blitt utsatt for ny stor massakre.

100 DREPT: Rundt 100 personer skal være drept i massakren i Hama-provinsen i Syria. Foto: Reuters
100 DREPT: Rundt 100 personer skal være drept i massakren i Hama-provinsen i Syria. Foto: ReutersVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): FNs generalforsamling startet dagens møte med ett minutts stillhet for ofrene i Syria.

- President Bashar al-Assad har mistet all legitimitet. En regjering som lar en massakre som den i Houla skje har mistet all menneskelighet, sier FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

FN-observatører skutt mot - De seneste meldingene om massakre i Mazraat og Al-Kubeir er sjokkerende, sier Ban.

Han forteller at FN-observatører i landet har blitt beskutt med håndvåpen mens de forsøkte å komme seg til disse områdene for å dokumentere massakren.

- Jeg ber president Assad implementere Kofi Annans sekspunktplan og gjøre det mulig for FNs observatører til å gjøre jobben sin og la humanitære organisasjoner få innpass, sier Ban.

- Massedrap kan ikke bli hverdagskost Kofi Annan refser Syria for å ha godtatt en plan de ikke respekterer.

- Jeg må være ærlig og bekrefte at planen ikke blir implementert til tross for at vi har sendt observatører og de har godtatt planen, sier Annan.

- Gårsdagens massakre skjedde under to uker siden massakren i Houla som sjokkerte verden. De ansvarlige må holdes ansvarlig. Vi kan ikke la massedrap bli en hverdagskost i Syria.

Like før møtet kunne den norske generalmajoren Robert Mood, som leder for FN-observatørene i Syria, melde om vanskelighetene som møter dem i Syria. Mood skriver at FN-observatørene blir stanset ved syriske sjekkpunkter, og i noen tilfeller sendt tilbake. Noen blir også stanset av sivile i området. Det heter også i erklæringen fra Mood:

- Vi får informasjon fra beboere i området om at sikkerheten til våre observatører står på spill, hvis vi går inn i Mazraat al-Kubeir.

• Dagbladet følger saken.

- PLANEN HAR IKKE FUNGERT: FN og Den arabiske ligas spesialutsending til Syria, Kofi Annan, erkjente i dag at hans sekspunktsplan for Syria ikke har lyktes. Foto: AP Photo/Mary Altaffer/Scanpix
- PLANEN HAR IKKE FUNGERT: FN og Den arabiske ligas spesialutsending til Syria, Kofi Annan, erkjente i dag at hans sekspunktsplan for Syria ikke har lyktes. Foto: AP Photo/Mary Altaffer/Scanpix Vis mer