Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FN-observatører besøker åsted for massakre i Syria

Et observatørteam fra FN er på plass i den syriske landsbyen Tremseh, hvor opptil 200 mennesker skal ha blitt massakrert av regjeringsstyrker.

PÅ PLASS Leder for FNs observatørstyrker Robert Mood har nå fått sitt lag på plass i Tremseh.  Foto:Khaled al-Hariri/REUTERS/NTB Scanpix
PÅ PLASS Leder for FNs observatørstyrker Robert Mood har nå fått sitt lag på plass i Tremseh. Foto:Khaled al-Hariri/REUTERS/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beirut (NTB-AFP-DPA): Observatørstyrkens talskvinne Susan Ghosheh bekrefter overfor nyhetsbyrået AFP at en gruppe observatører er på plass i landsbyen utenfor Hama i de sentrale delene av Syria.

Til nyhetsbyrået Efe sier FN-kilder at observatørteamet forlot Damaskus med kurs for Tremseh i en kolonne på tre biler, melder BBC. Samtidig melder aktivister at hundrevis av soldater, støttet av stridsvogner og kamphelikoptre, har gått til angrep på landsbyen Khirbet Ghazaleh i Deraa sør i landet. Minst 28 mennesker skal være drept.

Den norske generalmajoren Robert Mood sa fredag at FN-observatørene er beredt til å dra til Tremseh, men bare dersom en våpenhvile trer i kraft. FN-styrken, som Mood leder, hadde innstilt arbeidet på grunn av sikkerhetssituasjonen i Syria.

- Russiske våpen Bilder og videoer publisert på internett lørdag morgen, viser FN-kjøretøyer omringet av innbyggere som viser fram blodflekkede klær og patronhylser i et område 6 kilometer utenfor landsbyen.

- Dette er russiske våpen, roper en sint mann i en av videoene.

Antallet drepte i massakren torsdag eller beskrivelser av hvordan den ble utført, er ikke bekreftet fra noe uavhengig hold. Aktivister og opposisjonelle hevder imidlertid at minst 200 mennesker ble drept av regjeringsstyrker og regimevennlig milits.

Til forskjell fra etter massakren i Houla for to måneder siden, finnes det ennå ingen videoer fra åstedet eller detaljerte navnelister over drepte.

«Terrorister» President Bashar al-Assads regjering hevder væpnede styrker gjennomførte en spesialoperasjon i landsbyen etter at lokalbefolkningen tipset om væpnede gjenger som skjulte seg der. I en uttalelse fra det syriske forsvaret heter det at skjulestedene ble ødelagt, og at et stort antall opprørere - eller terrorister, som regjeringen kaller dem - ble drept. Ingen sivile ble drept, heter det i uttalelsen.

Meldingene om massakren kom sent torsdag kveld og førte til kraftig fordømmelse internasjonalt.

Forlanger handling FNs generalsekretær Ban Ki-moon langet ut mot det syriske regimet og ba om at FNs sikkerhetsråd umiddelbart gjør noe for å stanse blodsutgytelsen. Dersom det ikke skjer, vil det gi regimet lov til å gjennomføre nye drap, sa Ban.

- Jeg ber om at alle medlemsstatene handler samlet og bestemt for å stanse tragedien som utspiller seg i Syria. Manglende evne til å handle vil bety en tillatelse til å utføre flere massakrer, sa generalsekretæren.

Konsekvenser Forhandlingene i Sikkerhetsrådet om en ny Syria-resolusjon har lenge stått i stampe.

- Bruken av artilleri, stridsvogner og helikopter, som har blitt bekreftet av FNs observatørstyrke, er et brudd på den syriske regjeringens forpliktelser til å stanse bruken av våpen i befolkede områder, sa FNs og Den arabiske ligas spesialutsending, Kofi Annan.

MASSEGRAV: Disse bildene fra en amatørvideo skal være fra landsbyen Tremseh der minst 200 mennesker skal ha blitt drept. Foto: AP/ NTB Scanpix
MASSEGRAV: Disse bildene fra en amatørvideo skal være fra landsbyen Tremseh der minst 200 mennesker skal ha blitt drept. Foto: AP/ NTB Scanpix Vis mer

Også han ba atter en gang Sikkerhetsrådet om å «sende en beskjed til alle om at vegring vil innebære konsekvenser».

- Over hundre drept Mens fordømmelsene mot Assads regime haglet fra verdens ledere fredag, ble ytterligere 118 mennesker drept i voldshandlinger i Syria, ifølge aktivistgruppen Syrian Observatory for Human Rights. Blant de 49 sivile skal det ha vært elleve barn.

Det er umulig å få en uavhengig bekreftelse på alle drapene i Syria. FN sluttet å offentliggjøre anslag i slutten av 2011.

Ifølge SOHR har mer enn 17.000 mennesker blitt drept siden opprøret mot president Bashar al-Assads regime startet i midten av mars i fjor.

(©NTB)

DEMONSTRASJON: Etter fredagsbønnen demonstrerte folk i Sermada i Syria, mot Bashar al-Assads regimet. Foto: Reuters/ NTB Scanpix
DEMONSTRASJON: Etter fredagsbønnen demonstrerte folk i Sermada i Syria, mot Bashar al-Assads regimet. Foto: Reuters/ NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media