FN-observatører bortført i Georgia

TBILISI (NTB-DPA): Fire militærobservatører fra FN ble i dag bortført i grenseområdet mellom Georgia og utbryterprovinsen Abkhasia. Den svenske majoren Mårten Mölgård er blant de kidnappede.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

20 angripere førte de fire FN-mennene bort, opplyser Georgias sikkerhetsdepartement. Overfallsmennene forsvant fra stedet sammen med gislene i blant annet en FN-bil.

I tillegg til den svenske majoren kommer to av de bortførte fra Uruguay og en fra Tsjekkia.

- Vi har fått opplysninger om at alle gislene er uskadd, men vi har ikke fått noen opplysninger om at kidnapperne har stilt konkrete krav, sier assisterende pressesjef i det svenske utenriksdepartementet, Jens Odlander.

Observatørene ble bortført fra FNs bygning i Sugdidi, som ligger på georgisk side nær grensa mot Abkhaisa. Angriperne skjøt først mot huset med automatvåpen. En politimann opplyste seinere at observatørene blir holdt fanget i en landsby 3 mil fra Sugdidi, i et hus som tilhører en lokal tjenestemann. Det skal være flere barn i bygningen. Politi og militære har stengt av området.

- Så langt har ikke kidnapperne kommet med krav, sa innenriksminister Kakha Targamadze.

Georgiske myndigheter antar at overfallsmennene er tilhengerne av den tidligere georgiske presidenten Zviad Gamsakhurdia. Gamsakhurdia ble i 1992 styrtet med makt og mistet livet i 1993.

Rundt 120 militærobservatører har overvåket våpenhvilen mellom Georgia og Abkhasia siden 1994.

I forrige uke skjedde et attentat mot president Eduard Sjevardnadse. Sjevardnadse slapp fra attentatet uskadd, men to livvakter ble drept. Myndighetene ser ikke bort fra at bortføringen har sammenheng med forsøket på å ta livet av Sjevardnadse. Til nå er sju personer arrestert i forbindelse med attentatet.

Norge har ingen militærbservatører i området, opplyser Forsvarets overkommando.

(NTB)