Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FN-observatører har landet i Damaskus

De seks første av 30 på plass i Syria.

Granatangrep: Totalskadde bygninger etter at syriske myndigheter bombet byen Homs. FN-observatører er nå på plass i landet for å dokumentere situasjonen. Foto: Khaled Tellawi / Reuters / Shaam News Network / Ntb Scanpix
Granatangrep: Totalskadde bygninger etter at syriske myndigheter bombet byen Homs. FN-observatører er nå på plass i landet for å dokumentere situasjonen. Foto: Khaled Tellawi / Reuters / Shaam News Network / Ntb Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De første FN-observatørene har nå landet i Damaskus i Syria, som en del av fredsmeklingene i landet.

- Seks FN-observatører har landet i hovedstaden Damaskus, og de vil begynne arbeidet mandag, sier FNs talsmann Kieran Dwyer.

Etter FNs sikkerhetsråd vedtok resolusjonen på lørdag, dro observatørene fra New York, melder BBC

Dette er de første av 30 observatører som er godkjent for oppdraget, og flere er ventet å ankomme landet innen noen dager. FN og Kofi Annan håper på så mange som 200 observatører. 

- General Robert Mood befinner seg i Norge, og det foregår en prosess i FN om den endelige organiseringen av observatørstyrken. Et forparti på 30 observatører skal sendes til Syria. Dette forpartiet ledes av en marokkansk oberst, sier pressetalsmann for General Robert Mood, Kim Gulbrandsen.

Granatangrep Syrias statlig nyhetskanal Sana, ønsker FN-observatørene velkommen, og håper observatørene får være vitne til grusomhetene som foregår i landet.

Generalsekretær Ban Ki-moon, har tidligere uttrykket bekymring over granatangrepene som har foregått i Homs, og har appelert til begge parter om å overholde våpenhvilen. Aktivister forteller at minst tre personer er drept i granatangrepene, som skal være det verste etter våpenhvilen startet torsdag.

Syria forklarer gjennom en militær kilde på statlig TV, at rebeller har intensitert angrepene siden våpenhvilen trådte i kraft, og at sikkerhetsstyrker vil «forhindre» fremtidige angrep.

- Jeg er veldig bekymret over angrepene syriske myndigheter har gjennomført i byen Homs, som allerede har krevd menneskeliv, sier Ban Ki-moon.

Fri bevegelse Kofi Annan ønsker fri bevegelse for observatørene i landet, og FN jobber nå med å komme i dialog med myndighetene. De vil finne ut finne ut hvor trygt det vil være for observatørene, og om de kan bevege seg fritt i landet.

Bouthaina Shaaban, som er rådgiver til presidenten i Syria, sier syriske myndigheter ikke kan garantere for observatørenes sikkerhet, og at de ikke kan være ansvarlig om noe skulle skje, melder Reuter.

Shaaban sier også at myndighetene har rett til å vite nasjonaliteten til observatørene, og at de skal kunne komme med innvendinger.


 

Tre drept: Tre personer er så langt meldt drept etter angrepene i Homs. Foto: Muhammad Hamed / Reuters / Ntb Scanpix
Tre drept: Tre personer er så langt meldt drept etter angrepene i Homs. Foto: Muhammad Hamed / Reuters / Ntb Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!