FN og folkeretten à la carte?

Gunnar Garbo møter seg sjøl i døra når han setter spørsmålstegn ved Jugoslavia-domstolens legitimitet og hevder at «Milosevic har litt rett».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da Gunnar Garbo og hans meningsfeller gikk til angrep på NATO og den norske regjering over militæraksjonen mot Jugoslavia i 1999, var argumentasjonen at aksjonen var folkerettsstridig da det ikke forelå et mandat fra FNs sikkerhetsråd. Nå som ekspresident Milosevic står tiltalt for krigsforbrytelser ved FNs strafferettsdomstol for Jugoslavia, er det oppsiktsvekkende at Gunnar Garbo hevder i Dagbladet (26.2.) at «Milosevic har litt rett». Dette minner en om «piken som var litt gravid», og tyder på at Garbo nærmest vil bruke FN og folkeretten à la carte.

Garbo hevder at Milosevic har et poeng når han nekter at særdomstolen for Jugoslavia er rettmessig, og sier at «saken burde ha vært ført for den internasjonale straffedomstolen som nå kommer». Dette er absurd, da denne domstolen under ingen omstendighet kan brukes med tilbakevirkende kraft. Det er forbløffende når Garbo nå faktisk setter spørsmålstegn ved Jugoslavia-domstolens legitimitet.

Argumentasjonen er at Sikkerhetsrådet har opprettet særdomstolen, men «det står ingenting i FN-pakten om at rådet har fullmakt til å lage domstoler». Det står heller ikke noe i pakten om at FN kan sende soldater med blå hjelmer rundt i verden for å opprettholde freden. Garbo hevder at domstolen skulle ha vært behandlet i Generalforsamlingen, og at mange der «knurret over at rådet tilranet seg makt».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer