FN og USA savner svar i Saddams rapport

Diplomater fra FN og USA mener at Irak ikke har redegjort for alle ubesvarte spørsmål i rapporten om landets våpenarsenal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en foreløpig konklusjon er diplomatene kommet til at rapporten ikke imøtekommer kravene fra FNs sikkerhetsråd, slik de ble formulert i resolusjon 1141 8. november.

Eksperter fra både FN og USA spør seg blant annet hvorfor Irak ikke har gitt en begrunnelse for landets forsøk på å skaffe seg atomteknologi de siste årene.

Bare de fem faste medlemslandene i Sikkerhetsrådet har til nå få overlevert den irakiske rapporten. De øvrige ti medlemslandene ventes å få sine kopier tirsdag, men uten 2000 sider som de fem vetomaktene har luket ut.

Store hull

Amerikanske etterretningseksperter mener Saddam Husseins egenerklæring er så mangelfull at «det kan kjøres en stridsvogn gjennom hullene», skriver avisen New York Times.

Nesten en uke etter at Irak leverte det 12 000 sider tykke dokumentet til FNs sikkerhetsråd er de amerikanske ekspertene kommet til at erklæringen ikke svarer på en rekke spørsmål om biologiske og kjemiske våpen.

Amerikanerne etterlyser en redegjørelse om masseødeleggelsesvåpen som det ikke ble funnet spor av under de forrige inspeksjonene som ble avsluttet i 1998, skriver avisa.

Ny resolusjon

Utelatelsene i den irakiske rapporten kan gi president George W. Bush en mulighet til å be FNs sikkerhetsråd om å slå fast at Saddam har brutt sine løfter og på den måten åpne for et militært angrep, mener avisen.

- Det som er oppsiktsvekkende er at rapporten inneholder så lite nytt, og hvor lite som er blitt gjort for å forklare de store hullene, sier en amerikansk tjenestemann som har sett de irakiske dokumentene.

En annen ekspert sier at irakerne blant annet har unnlatt å forklare hva som er skjedd med 550 artillerigranater med sennepsgass og 150 bomber som inneholder biologiske stoffer.

(NTB-DPA)