FN opprørt over bombing av afghanske barn

USA lover full gransking av et bombeangrep i det sørøstlige Afghanistan som kostet ni barn livet. FNs representant i landet er opprørt og sier hendelsen skaper frykt og usikkerhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanerne beklager på det sterkeste at uskyldige mennesker omkom, het det i en kunngjøring fra hæren søndag.

Barna ble drept i et flyangrep rett sør for byen Ghazni 130 kilometer sørvest for den afghanske hovedstaden Kabul lørdag. Angrepet var rettet mot en mann som skal ha stått bak drapene på to arbeidere nylig, og denne mannen skal også ha blitt drept i angrepet.

Ble beskutt

Det amerikanske flyet skal ha blitt beskutt rett før det angrep huset, der mannen holdt til. En lokal tjenestemann navngir angrepsmålet som Mullah Wazir, som skal være lojal mot Taliban.

- Etter angrepet fant soldater på bakken likene både av mannen som var angrepsmål og av ni barn. Koalisjonsstyrkene har strenge regler for angrep, nettopp for å unngå at uskyldige menneskers liv skal gå tapt, het det i den amerikanske kunngjøringen.

- Usikkerhet og frykt

FNs spesialutsending til Afghanistan ber om at det raskt må gjennomføres en gransking av hendelsen.

- Vi er dypt opprørt over nyheten om at ni barn ble drept lørdag som et resultat av en militæraksjon, heter det i en uttalelse fra Lakhdar Brahimi.

- Sammen med lignende hendelser fører dette til en følelse av usikkerhet og frykt i landet, fortsetter han. Han sier alle militære organisasjoner har plikt til å beskytte sivile.

USAs militære ledelse i Afghanistan lover at episoden skal granskes av en egen kommisjon. USAs ambassadør i landet Zalmay Khalilzad sa han hadde snakket med president Hamid Karzai om hendelsen.

Sivile ofre

Flere titall sivile har tidligere mistet livet i de amerikanskledede vestlige styrkenes kamp mot det nå styrtede Taliban-regimet og mot terrornettverket al-Qaida i Afghanistan. For tre uker siden ble seks sivile, deriblant noen barn, drept i et amerikansk flyangrep i Paktika-provinsen.

Minst 18 mennesker kom lørdag til skade i en bombeeksplosjon i den sørafghanske byen Kandahar. Kandahar ble regnet som en høyborg for det islamistiske Taliban-bevegelsen, som ble styrtet fra makten i Afghanistan for to år siden.

(NTB-AFP-DPA)

SKAL GRANSKE: Zalmay Khalilzad, USAs spesialutsending til Afghanistan, snakker med reportere etter at ni barn ble drept.