- FN-panel vil tillate brannfarlige batterier på fly

- Kan føre til eksplosjoner og ustoppelig brann.

KAN EKSPLODERE: Den amerikanske luftfartsmyndigheten (FAA) gjennomførte en test som viste at oppladbare lithim-ion-batterier kan føre til eksplosjoner og brann om bord passasjerfly. Likevel går et FN-panel inn for å tillate å frakte slike batterier om bord på passasjerfly. Foto: FAA / NTB Scanpix
KAN EKSPLODERE: Den amerikanske luftfartsmyndigheten (FAA) gjennomførte en test som viste at oppladbare lithim-ion-batterier kan føre til eksplosjoner og brann om bord passasjerfly. Likevel går et FN-panel inn for å tillate å frakte slike batterier om bord på passasjerfly. Foto: FAA / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag gikk et FN-organet Den internasjolae organisasjonen for sivil luftfart (ICAO) inn for å nekte et forbud mot å frakte oppladbare lithium-ion-batterier om bord i passasjerfly. Dette til tross for at amerikanske luftfartsmyndigheter har lagt fram bevis for at slike batterier kan forårsake eksplosjoner og ustoppelige branner under flyvning, melder nyhetsbyrået AP.

Det skal ha vært 10 mot 7 stemmer i ICAO mot å innføre et forbud, skal to anonyme tjenestemenn ha opplyst til nyhetsbyrået. 

Kan forårsake eksplosjoner Den amerikanske luftfartsmyndigheten (FAA) har tidligere gjennomført tester som viser at bare noen få overopphetede lithium-ion-batterier, kan forårsake eksplosjoner som kan koble ut flyenes brannvernsystemer, som igjen vil kunne føre til en flystyrt.

- Vi mener risikoen er umiddelbar og presserende, sa sikkerhetsekspert Angela Hubbert i FAA tidligere denne måneden

Testene viste at eksplosjonene var kraftige nok til å blåse av paneler på innsiden av lasterommet, noe som kan føre til at brannslukningsgassen halon, slipper ut og forsvinner. Det kunne føre til at en eventuell brann ville få rase ukontrollert, og i verste fall føre til en flykatastrofe. 

- En uakseptabel risiko I rapporten fra FAA heter det blant annet at: «Å fortsatt tillate transport av lithiumbatterier i flyenes lasterom er en uakseptabel risiko for lufartsnæringen». Det samme mener flyprodusentene Boeing og Airbus, som også har omtalt batteri-transporten som en «uakseptabel risiko». 

Lithium-ion-batterier gir strøm til alt fra mobiltelefoner og nettbrett, til elektriske tannbørster. Ifølge AP kan ofte flere titalls tusen av batteriene bli sendt med ett enkelt fly.

ICAO er et FN-byrå som setter internasjonale standarder for luftfarten. Organisasjonen har 191 medlemsland, og det er opp til hvert av disse om de ønsker å følge standardene som ICAO går inn for.