-  FN-plan bidrar til etnisk rensing

FN-planen for å løse krisen i Darfur har bidratt til å gjøre situasjonen enda verre. I dag kommer mannen bak planen til Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NYALA, SØR-DARFUR (Dagbladet): -  FN har gitt regjeringen i Sudan muligheten til å opptre på måter som er stikk i strid med våpenhvileavtalen de inngikk med opprørerne i april. Det har ikke bidratt til å forbedre sikkerheten for sivilbefolkningen, sier statssekretær Vidar Helgesen. Helgesen er nå på en rundreise i de tre krigs- og kriseherjede Darfur-provinsene i Sudan og har hver dag fått rapporter om nye brutale angrep mot landsbyer. Bare de siste dagene er nye bølger av mennesker tvunget på flukt av regjeringsstyrker og deres allierte lokale militsgrupper - Janjaweed.

-  Det er nærliggende å snakke om etnisk rensing av folk av afrikansk avstamning fra landsbygda i Darfur, sier Helgesen.

FN har stort ansvar

Det er dette Helgesen mener FN har bidratt til gjennom den såkalte Plan of Action, en avtale inngått mellom FN og regjeringen i Sudan i begynnelsen av august.

-  Plan of Action har paradoksalt nok ført til flere brudd på våpenhvileavtalen. En grunn er at definisjonene i den er så romslige at Sudans regjering har fått et spillerom de har brukt til å fortsette å bryte våpenhvileavtalen, sier han.

Under flyreisen i Darfur har han selv sett hva som har skjedd utenfor de såkalte sikre sonene:

-  Vi fløy jo over en lang kjede av utbrente landsbyer. Det vitner om en systematikk som er gruvekkende.

Drøftinger i Oslo

Jan Pronk som er Kofi Annans spesialutsending til Sudan, er mannen bak FN-planen. I dag kommer han til Oslo for å ha samtaler med utenriksminister Jan Petersen.

-  Vi vil formidle vår bekymring, be FN legge tung vekt på Sikkerhetsrådets resolusjon som krever at Sudan avvæpner Janjaweed-militsen og at våpenhvilen med opprørerne overholdes, sier Helgesen.

Krisen i Darfur ble utløst da de to opprørsbevegelsene SLA og Bevegelsen for rettferd og likhet gikk til angrep mot byer i Darfur vinteren 2003. Sudans regjering svarte med en brutal kampanje på landsbygda i Darfur som har drevet 1,4 millioner innbyggere på flukt.