Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FN-plan for Afghanistans framtid

Bare noen timer etter at Nordalliansens soldater marsjerte inn i Kabul tirsdag, la FN fram en plan for overgangen til en bred samlingsregjering for Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs spesialutsending for Afghanistan, Lakhdar Brahimi, la fram sine forslag for Sikkerhetsrådet tirsdag kveld.

I første omgang vil FN sende politiske eksperter til Afghanistan, og alle grupperinger i landet blir bedt om å komme sammen til en konferanse for å drøfte landets framtid. FN-utsendingen Francesc Vendrell vil reise til Kabul så snart det er tilrådelig ut fra sikkerhetshensyn, og flere FN-tjenestemenn vil følge etter.

Det vil så bli holdt en serie møter mellom de ulike gruppene i landet med sikte på å danne en midlertidig administrasjon for det krigsherjede landet. Overgangen til nytt styre skal skje i løpet av en toårsperiode.

Som del av dette ønsker Brahimi å samle et tradisjonelt afghansk råd bestående av ledere for de ulike etniske grupper, et såkalt «loya jirga», eller et storting, som skal lage en aksjonsplan og gi ordre til administrasjonen.

Brahimi gjentok FNs krav om at regjeringen som skal etterfølge Talibans styre må være bred, multietnisk og fritt valgt av det afghanske folk.

Samtidig gjorde Brahimi det klart at sikkerheten har første prioritet, og at det så vidt mulig bør opprettes en afghansk sikkerhetsstyrke der alle grupper er representert. Hvis ikke det lar seg gjøre, bør en flernasjonal styrke, bestående av muslimske og europeiske soldater, rykke inn. Det siste og minst ønskelige alternativet er en tradisjonell fredsbevarende styrke i FN-regi, sa Brahimi. Fordi landet fortsatt er i krig er en slik styrke upassende i Afghanistan.

FNs generalsekretær sa under åpningen av møtet at det haster med å hindre et politisk og sikkerhetsmessig vakuum i landet. Han ba også Afghanistans naboland om å la være å blande seg inn i landets indre anliggender.

- Dersom dette ikke skjer, på det praktiske og ikke teoretiske plan, er det lite håp om varig stabilitet i Afghanistan, sa Annan.

Brahimi understreket imidlertid at Iran og Pakistan har en spesiell rolle og legitime interesser i Afghanistan på grunn av deres geografiske og historiske bånd.

I tillegg forslår han at den nåværende støttegruppen, bestående av de seks nabolandene, samt Russland og USA, utvides til 21 medlemsland for å overvåke utviklingen.

(NTB)

Hele Norges coronakart