FN-politikk på anbud

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Dagbladet kunne tirsdag fortelle at Norge nå har fått tilstrekkelig mange løfter om stemmer til å bli valgt inn som medlem av FNs sikkerhetsråd på generalforsamlingen til høsten, dersom alle holder ord. En plass i Sikkerhetsrådet vil være en meget god anledning til å målbære norske synspunkter på sammenhengen mellom konfliktforebygging, humanitær hjelp og langsiktig bistand.
  • Derfor er det dypt foruroligende at den norske regjeringen ser ut til å være sterkt på etterskudd i utformingen av et politisk program for hva den vil oppnå som medlem av rådet. I går kunne statssekretær Raymond Johansen i UD fortelle våre lesere at man nå arbeider for å finne «en rød tråd» i norsk politikk. Utenriksdepartementet har i denne forbindelse engasjert en rekke forskningsinstitusjoner til å formulere en sammenhengende politikk for de saker Norge må ta stilling til.
  • Det er mulig å tolke dette både som et uttrykk for at norsk utenrikspolitikk er dårlig forankret i partienes organisasjoner og at idéfattigdom skaper grobunn for å legge grunnleggende politiske problemer ut på anbud. Mest av alt illustrerer saken likevel en akutt mangel på politiske visjoner for hva man vil oppnå gjennom to år i en eksklusiv forsamling som i seg selv er overmoden for reform.
  • Sverige vant respekt for sitt arbeid i Sikkerhetsrådet ved å ha klart formulerte og konsekvente synspunkter på viktige utenrikspolitiske saker på forhånd. Det er naturligvis mange og sammensatte årsaker til at svenskene gjennom mange år har holdt en klarere og skarpere utenrikspolitisk profil enn det våre skiftende mindretallsregjeringer har vært i stand til.
  • Men den norske regjeringen må snarest mulig ta inn over seg at den innenrikspolitiske glamouren ved et medlemskap vil bli svært kortvarig. Det viktigste er at arbeidet faktisk har gitt resultater etter to års medlemskap. Det land som ikke klarer å profilere sine egne selvstendige synspunkter, risikerer meget raskt å bli redusert til stemmekveg for en eller flere av Sikkerhetsrådets fem vetomakter.