FN presset til å utpeke ETA

FNs sikkerhetsråd ga etter for press fra spanske myndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beslutningen om å utpeke en skyldig bare timer etter at bombeeksplosjonene hadde funnet sted, savner sidestykke i Sikkerhetsrådets historie.

Da Sikkerhetsrådet 12. september 2001 fordømte angrepene mot USA, inneholdt resolusjonen til sammenligning ingen referanse til al-Qaida.

Både Tyskland, Russland og flere andre av medlemslandene i Sikkerhetsrådet var da også nølende til å anklage ETA.

Ifølge diplomatiske kilder presset imidlertid den spanske regjering, som står foran et viktig valg, hardt på for å få Sikkerhetsrådet til å utpeke ETA som skyldig.

Lobbyvirksomhet

Spanias utenriksminister Ana Palacia drev selv aktiv lobbyvirksomhet via telefon, samtidig som de spanske FN-diplomatene avfeide alle antydninger om at Madrid-bombene snarere bar preg av å være terrornettverket al-Qaidas verk.

I rådets resolusjon, som ble enstemmig vedtatt, fordømmes derfor bombeangrepene på det sterkeste, samtidig som det slås fast at disse ble utført av «terroristgruppen ETA».

USAs FN-ambassadør John Negroponte forsvarte resolusjonsteksten, men medga samtidig at rådets medlemmer ikke hadde noen forutsetning for å bedømme riktigheten av den spanske regjeringens påstand om at ETA sto bak.

- Bedømmelsen er at disse angrepene ble utført av ETA, og vi har ingen informasjon om det motsatte, sa Negroponte.

Stiller spørsmål

FNs generalsekretær Kofi Annan var derimot mindre kategorisk, og nøyde seg med å slå fast at drap på uskyldige sivile aldri kan forsvares.

Eksperter på ETA og internasjonal terrorisme stilte også straks spørsmål ved påstandene, og mente angrepene mer så ut til å ha al-Qaidas signatur.

Lederen for det baskiske separatistpartiet Batasuna, som regnes som ETAs politiske fløy, var blant de første til å fordømme bombene, noe partiet aldri tidligere har gjort i de tilfeller ETA har stått bak aksjoner.

(NTB)