FN-pris til «Tampa»-Rinnan

BERGEN (Dagbladet): Tampa-kaptein Arne Rinnan er tildelt «Nansen-prisen». Det er FNs Høykommissær for flyktninger som deler ute den internasjonale prisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den heltmodige kapteinen deler prisen med resten av Tampa-mannskapet og rederiet Wilhelmsen-rederiet som eier skipet.

- Rinnan og Wilhelmsen-rederiet fortjener virkelig denne prisen, sier Steinar Sørlie, generalsekretær i Flyktningerådet i en pressemelding.

- Måten rederiet og kapteinen taklet den svært vanskelige Tampa-saken på, imponerte både FN og oss i Flyktningerådet. Rinnan lot seg ikke presse til å la makt gå foran menneskerettigheter og internasjonale prinsipper om å redde mennesker i havsnød.

Arne Rinnan var kaptein på «Tampa» da lasteskipet natt til mandag 27. august i fjor reddet 438 båtflyktninger i farvannet mellom Indonesia og Australia.

Nansenpriskomiteen begrunner tildelingen av årets pris med besetningens respekt for det internasjonale prinsippet om å redde folk i havsnød.

Nansenprisen har blitt utdelt siden 1954. Blant de tidligere prisvinnerne er Eleanor Roosevelt, Leger Uten Grenser, Internasjonale Røde Kors og fjorårets vinner Luciano Pavarotti. To ganger har prisen gått til nordmenn, i 1971 til Kong Olav og i 1982 til Dronning Sonja. Prisen er på 100 000 amerikanske dollar.

mark.steffen.berger@dagbladet.no