FN-rapport: Antallet internasjonale IS-angrep vil øke

Ekstremistgruppen IS har introdusert en ny type krigføring som trolig vil føre til flere angrep på internasjonale sivile mål, heter det i en ny rapport fra FN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Nyere internasjonale angrep gjennomført av IS demonstrerer at gruppen er på vei inn i en ny fase, som fører med seg en økt risiko for hyppigere angrep på internasjonale sivile mål vil forekomme» heter det i rapporten.

I løpet av de siste seks månedene har IS blitt koblet til terrorangrep i 11 ulike land der til sammen over 500 mennesker har blitt drept.

Fremmedkrigere Ifølge rapporten viste angrepene i Paris i november og Brussel i mars at IS har evnen til å gjennomføre komplekse angrep koordinert av hjemvendte fremmedkrigere, med hjelp fra IS-ledere. Disse lederne har som mål å «styrke rollen» til fremmedkrigerne som vender tilbake til sine hjemland, som igjen kan føre til at ekstremistgruppens rekkevidde utvides.

Flere av FNs medlemsland har meldt at antallet hjemvendte fremmedkrigere fra områder i Syria og Irak øker i takt med at IS' posisjon svekkes. Det fryktes at disse vil etablere fløyer av IS i andre regioner og dermed bidra til å spre gruppens fotfeste.

Rapporten anslår at det oppholder seg 38.000 fremmedkrigere i Syria og Irak, men flere land hevder at antallet er nærmere 30.000.

Sliter økonomisk IS har mistet kontroll over store deler av sine områder i Irak og Syria som følge av angrepene fra russiske og vestlige styrker, og en stadig synkende oljeproduksjon i de gjenværende IS-kontrollerte områdene har gjort at ekstremistgruppen sliter økonomisk. Nylig ble lønningene til IS' krigere i provinsen Raqqa i Syria kuttet med 50 prosent.

Til tross for de økonomiske utfordringene, skriver FNs generalsekretær Ban Ki-moon i rapporten at trusselen vedvarer.

«Den globale trusselen IS utgjør er fortsatt høy, og den fortsetter å spre seg», heter det i rapporten.

Ban overrakte rapporten til Sikkerhetsrådet denne uken, som et ledd i arbeidet med å bekjempe finansieringen av IS og Al-Qaida.

(NTB)