Foto: REUTERS/DHA via Reuters TV/Scanpix
Foto: REUTERS/DHA via Reuters TV/ScanpixVis mer

FN-rapport fordømmer Israels Gaza-raid

Brøt folkeretten og menneskerettighetene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Israel brøt folkeretten og menneskerettighetene da det angrep en konvoi med nødhjelp til Gaza i mai, fastslår FNs menneskerettighetsråd. Israel avviser anklagene.

Rapporten slår fast at det finnes «klare bevis som støtter rettslig forfølgelse» av Israel i henhold til den fjerde Genevekonvensjonens artikkel 147, som blant annet omfatter forsettlig drap og tortur.

Atferden til de israelske væpnede styrkene og andre mot passasjerene på skipet var ikke bare ute av alle proporsjoner, men viste også fullstendig unødvendig og utrolig vold, heter det i en rapport fra rådet.

«Aksjonen oppviste et uakseptabelt brutalitetsnivå. Slik framferd kan ikke rettferdiggjøres eller forsvares av behovet for sikkerhet eller noen andre grunner,» står det i FN-rapporten.

I den bitende skarpe rapporten avvises Israels påstander om at aktivistene på skipet var voldelige og at soldatene derfor hadde rett til å forsvare seg og åpne ild. Ifølge rapporten dreide det seg i noen tilfeller om summariske likvideringer.

Ni personer, alle tyrkere, ble drept i raidet på fartøyet Mavi Marmara 31. mai som ble møtt med massiv internasjonal fordømmelse. Den ene av de drepte var amerikansk statsborger.

- Partisk og ensidig Israel avviser rapporten og kaller den partisk og ensidig, like partisk og ensidig som Menneskerettighetsrådet. Israel har ingen tillit til Menneskerettighetsrådet og avviste granskningen fra første stund.

«Slik det kan forventes av et demokratisk land, har Israel etterforsket det som skjedde med Gaza-flotiljen, og fortsetter å etterforske,» heter det i en pressemelding fra utenriksdepartementet onsdag kveld.

Israel påpeker at de har opprettet sin egen etterforskningskomité med to internasjonale observatører og også vil samarbeide med en undersøkelsesgruppe som FNs generalsekretær har nedsatt.

Generalsekretærens gruppe ledes av New Zealands tidligere statsminister Geoffrey Palmer mens de øvrige medlemmene er Colombias ekspresident Alvaro Uribe og representanter for Israel og Tyrkia.

Israel hevder at de opptrådte i tråd med folkeretten og hadde rett til å ta igjen mot båter som krenket blokaden av Gazastripen.

Gaza-blokaden ulovlig Men Menneskerettighetsrådet sier at blokaden i seg selv er ulovlig, siden Gaza var rammet av en humanitær krise den dagen raidet fant sted.

«Av denne grunn alene er blokaden ulovlig og kan ikke forsvares i henhold til loven. Dette gjelder uansett begrunnelsene som anføres for lovligheten av blokaden,» heter det i rapporten.

Det understrekes at Israel har rett til sikkerhet og at avfyringen av raketter fra Gaza mot Israel også er brudd på folkeretten.

Granskningskommisjonen ledes av Karl Hudson-Phillips fra Trinidad, tidligere dommer i Den internasjonale straffedomstolen i Haag. De andre to medlemmene er den malaysiske menneskerettighetseksperten Shanthi Dairiam og briten Desmond da Silva, tidligere aktor i Krigsforbryterdomstolen for Sierra Leone.

De tre intervjuet vitner i Tyrkia, Storbritannia og Jordan, men ble ikke sluppet inn i Israel.

(NTB)