OVERGREP ETTERFORSKES: En fransk soldat bevokter en gruppe muslimer nord for Bangui. Fransk påtalemyndighet etterforsker nå påstander om at franske fredsbevarende styrker har seksuelt misbrukt undge gutter i flyktningeleirene i Bangui. Foto. AFP  PHOTO / ERIC FEFERBERG
OVERGREP ETTERFORSKES: En fransk soldat bevokter en gruppe muslimer nord for Bangui. Fransk påtalemyndighet etterforsker nå påstander om at franske fredsbevarende styrker har seksuelt misbrukt undge gutter i flyktningeleirene i Bangui. Foto. AFP PHOTO / ERIC FEFERBERGVis mer

FN-rapport: Fredsbevarende styrker voldtok flyktningebarn

Franske FN-soldater anklages for seksuelle overgrep mot barn i flyktningeleire i Den sentralafrikanske republikk. Svensken som varslet om saken, trues med sparken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

The Guardian har fått tilgang på rapporten, som har tittelen Sexual Abuse on Children by International Armed Forces. Rapporten skal inneholde detaljerte beskrivelser av voldtekt og overgrep mot «sultende og hjemløse unge gutter» ifølge The Guardian. Noen av ofrene er foreldreløse.

Barna det skal ha blitt begått overgrep mot ble intervjuet i mai og juni i fjor, og man frykter at flere er rammet enn ofrene man så langt har klart å identifisere.

Overgrepene skal ha skjedd på et senter for internt fordrevne i hovedstaden Bangui i 2014, idet FN-styrken Minusca ble etablert. Guttene har beskrevet at overgrepene foregikk mellom desember 2013 og juni 2014 ved en flyktningeleir ved M'Poko-flyplassen.

Flere av barna beskriver at de har blitt utnyttet i bytte mot mat og penger. En 11 år gammel gutt beskriver at han ble misbrukt da han var ute for å finne mat. En niåring forteller at han og en kamerat ble seksuelt misbrukt av to franske soldater de de gikk til en kontrollpost for å finne noe å spise.

Noen av barna skal ha klart å gi gode beskrivelser av overgriperne.

Under etterforskning Franske myndigheter lover å gjøre alt for at sannheten skal komme fram etter at opplysningene om overgrepene ble kjent. 

Samtidig sier en talsmann for det franske justisdepartementet at en innledende etterforskning av saken har pågått siden 31. juli 2014, og at FN-soldatene anklages for å ha misbrukt rundt ti barn.

Uttalelsene kommer etter at The Guardian i dag avslørte at svenske Anders Kompass er suspendert fra sin jobb hos FNs høykommissær for menneskerettigheter fordi han har lekket en hemmeligstemplet FN-rapport til franske påtalemyndigheter.

Kan miste jobben Kompass beskrives som en høyt respektert FN-arbeider som har jobbet med humanitære saker i over 30 år. Ikke navngitte kilder sier at han ga rapporten til franske påtalemyndigheter fordi han mente FN-systemet ikke tok tak i problemene selv, ifølge The Guardian.

I forrige uke ble han suspendert for å ha lekket konfidensiell informasjon, og han risikerer nå å miste jobben.

Men det kan ifølge den britiske avisen utløse en diplomatisk feide mellom Sverige og FN.

FN framholder at rapporten som Kompass lekket, var uredigert og derfor kunne sette ofre, vitner og etterforskere i fare.

- Dette utgjør et alvorlig regelbrudd, uttalte en talsmann for FNs generalsekretær onsdag kveld.
- En varsler Behandlingen av Kompass vekker reaksjoner. Bea Edwards i organisasjonen Government Accountability Project mener at svensken er en varsler som har forsøkt å stanse overgrep mot barn. Hun sier også at det ikke er første gang FN reagerer med represalier mot medarbeidere som avslører kritikkverdige forhold.

- Vi har representert mange varslere i FN i årenes løp, og desto alvorligere avsløringene deres er, desto styggere blir gjengjeldelsen, sier hun til The Guardian.

FNs talsmann Farhan Haq bekrefter at FNs høykommissær for menneskerettigheter iverksatte en gransking av overgrepsanklagene i fjor.

Rapporten ble laget av gruppen Aids Free World på oppdrag fra høykommissæren. Paula Donovan, en av lederne i Aids Free World, anklager FN for ikke å ta FN-personells overgrep på alvor.

- Den forferdelige sannheten er at dette ikke er uvanlig. FNs instinktive svar på seksuell vold i egne rekker - ignorere, benekte, dekke over, skjule - må bli gransket av en helt uavhengig granskningskommisjon med full innsynsrett, sier hun til The Guardian.

HUMANITÆR KRISE: Flyktningeleiren på flyplassen i Bangui, Mpoko, huser mer enn 100 000 internt fordrevne.
HUMANITÆR KRISE: Flyktningeleiren på flyplassen i Bangui, Mpoko, huser mer enn 100 000 internt fordrevne. Vis mer