Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Global oppvarming

FN-rapport: Målet for Parisavtalen kan bli brutt allerede i 2040

FNs klimapanel frykter en temperaturøkning på over 1,5 grader.

SMELTER: Bildet fra i fjor sommer viser smeltende sjøis langs den nordvestlige passasjen i den kanadisk-arktiske skjærgården. Foto: AP Photo/David Goldman
SMELTER: Bildet fra i fjor sommer viser smeltende sjøis langs den nordvestlige passasjen i den kanadisk-arktiske skjærgården. Foto: AP Photo/David Goldman Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Global oppvarming er på vei til å overstige målet satt i Parisavtalen innen 2040. Dette truer økonomisk vekst, ifølge et utkast av en rapport fra FN.

Rapporten skal være FNs sterkeste advarsel om risikoen rundt klimaendringer noensinne, skriver Reuters.

Parisavtalen

Rapporten skrives som en del av Parisavtalen. Avtalen skal sørge for en nedgang i klimagassutslipp med mål om holde den globale oppvarmingen under to grader og prøve å begrense temperaturøkningen til 1,5 grader.

Parisavtalen ble noe svekket etter at president Donald Trump valgte å trekke USA ut av avtalen. Begrunnelsen var at avtalen ikke tjener USAs interesser. Presidenten ønsker å trappe opp utvinningen av kull – en energikilde som forårsaker store utslipp av klimagassen CO₂.

I fjor sluttet Syria seg til avtalen, og dermed ble USA det eneste landet i verden som går mot strømmen.

TØRKE: En indisk kvinne som går over en uttørket innsjø i 2016. De siste tre årene har vært de varmeste noensinne, sa Verdens meteorologiorganisasjon i januar 2018. Foto: AFP/ SAM PANTHAKY/NTB Scanpix
TØRKE: En indisk kvinne som går over en uttørket innsjø i 2016. De siste tre årene har vært de varmeste noensinne, sa Verdens meteorologiorganisasjon i januar 2018. Foto: AFP/ SAM PANTHAKY/NTB Scanpix Vis mer


Temperaturøkning

Regjeringer rundt om i verden kan fortsatt begrense temperaturøkningen, men bare med raske og omfattende overganger i verdensøkonomien, mener FNs klimapanel, Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).

Rapporten, som nyhetsbyrået Reuters fikk tilgang til i begynnelsen av juni, skal ikke publiseres før i oktober. Den ferdige rapporten vil bli den viktigste vitenskapelige guiden for bekjempelse av klimaendringer.

«Hvis utslippene fortsetter i sin nåværende takt, vil menneskeskapt oppvarming overstige 1,5 grader rundt 2040,» heter det i rapporten. Dette bekrefter i stor grad funn i et tidligere utkast fra januar. Rapporten er mer utarbeidet denne gangen, med kommentarer fra 25 000 eksperter og et bredere utvalg av vitenskapelig litteratur, skriver Reuters.

Svake løfter

Temperaturene har allerede økt med én grad, og stiger med en hastighet på rundt 0,2 grader på et tiår, heter det i rapporten.

Det anslås at den økonomiske veksten vil være lavere ved en økning på to grader enn ved 1,5 grader for mange utviklingsland. Årsaken er virkningen av flom eller tørke som kan ødelegge avlinger eller hetebølger som kan føre til dødsfall.

Rapporten hevder at de nåværende løftene gjort av de forskjellige landene i avtalen, er for svake til å begrense temperaturøkningen.

Jonathan Lynn, talsperson for IPCC, sier til Reuters at han ikke vil kommentere på innholdet av utkastet når arbeidet med rapporten fortsatt pågår.

Fornybar energi

Rapporten skisserer ett nytt scenario hvor det er mulig å holde seg under 1,5 grader, hvor teknologiske innovasjoner og forandring i livsstil kan føre til en sterk nedgang i etterspørsel av energi innen 2050, selv med stigende økonomisk vekst.

FORSKERE FORTVILER: Great Barrier Reef har mistet 2/3-deler i nord ved en global temperaturøkning på én grad. UNESCO har satt revet på truet-liste. Video: Reuters / NTB/Scanpix Vis mer

Dette betyr at i 2050 vil fornybar energi forsyne mellom 49 og 67 prosent av primærenergien.

Fornybare energikilder, som vind, sol og vannkraft, må øke med 60 prosent fra 2020 til 2050 for å holde temperaturøkningen under 1,5 grader. Samtidig må primærenergien fra kull reduseres med to tredjedeler.

Ifølge rapporten må regjeringer også finne måter å trekke ut store mengder karbon fra luften, for eksempel ved å plante store skoger, for å skru ned den globale termostaten hvis oppvarmingen overskrider 1,5 grader.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!