FN-rapport: Nordmenn har det best

Norge er verdens beste land å bo i, hvis man skal dømme etter den siste årsrapporten fra FN utviklingsprogram UNDP.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med høy levealder, et godt utdanningstilbud og verdens høyeste brutto nasjonalprodukt per innbygger kommer Norge øverst på listen over de 177 landene som er tatt med i rapporten.

UNDP innrømmer at det også er andre faktorer som teller med når man skal bedømme hvor livskvaliteten er høyest. Men ut fra de kriteriene FN-organisasjonen legger til grunn, er det ingen som har mindre grunn til å klage enn Ola Nordmann.

Norge scorer 0.956 poeng på UNDPs Human Development Index, og blir fulgt på listen av Sverige, Australia, Canada og Nederland. Island kommer på 7. plass, USA på 8., Finland på 13. og Danmark på 17. plass.

På bunnen av listen ligger et 20-tall afrikanske land med Burkina Faso, Niger og Sierra Leone helt nederst.

Takket være oljen har Norge et brutto nasjonalprodukt per innbygger på 36.600 dollar (250.000 kroner), og dette er høyere enn i alle andre land med unntak av Luxembourg. USA kommer som nummer tre på listen med 35,750 dollar (244.000 kroner) per innbygger.

Gjennomsnittlig brutto nasjonalprodukt per innbygger i de 177 landene er 7.800 dollar (53.275 kroner) og nederst på listen ligger Sierra Leone med 520 dollar (3.500 kroner).

Gjennomsnittlig brutto nasjonalprodukt i OECD-landene er 24.904 dollar (170.000 kroner) per innbygger mens tallet for de minst utviklede landene er 1.307 dollar (8.900 kroner).

Norge er blant de 19 land i verden der det ikke finnes analfabetisme, og gjennomsnittlig levealder for norske kvinner og menn er 78,9 år, ifølge UNDP. Men på alderdomsstatistikken må Norge se seg slått av en håndfull land, blant annet Japan der snittet er 81,5 år, Sverige (80), Island, Israel, Canada og Sveits og en håndfull andre.

Gjennomsnittlig levealder i de 177 landene i UNDP-rapporten er 66,9 år, og kortest levealder har befolkningen i Zambia der gjennomsnittsalderen er 32.7 år.

Det dårligste utdanningstilbudet finnes i Burkina Faso, der bare rundt 13 prosent av innbyggerne får grunnleggende utdannelse.

Det er tredje år på rad at Norge topper UNDPs index, mens Sierra Leone har ligget nederst de siste seks årene.

UNDPs rankingliste er basert på internasjonale data. Noen ganger er nasjonale data mer oppdatert, og noen ganger det små forskjeller på opplysningene når de stammer fra ulike kilder.

(NTB)