FN-rapport: Syria brukte Saringass

Det ble brukt saringass under det kjemiske angrepet i Syria 21. august, kommer det fram av rapporten fra FNs våpeninspektører.

BLE BRUKT SARINGASS: - Miljømessige, kjemiske og medisinske prøver som vi har tatt, gir klare og overbevisende bevis for at bakke-til-bakke-raketter som inneholdt nervegassen sarin, ble brukt i Ghouta-området ved Damaskus, skriver BBC , som gjengir hele teksten. Foto: REUTERS/BASSAM KHABIEH/NTB SCANPIX
BLE BRUKT SARINGASS: - Miljømessige, kjemiske og medisinske prøver som vi har tatt, gir klare og overbevisende bevis for at bakke-til-bakke-raketter som inneholdt nervegassen sarin, ble brukt i Ghouta-området ved Damaskus, skriver BBC , som gjengir hele teksten. Foto: REUTERS/BASSAM KHABIEH/NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NTB-Reuters): Det ble brukt saringass under det kjemiske angrepet i Syria 21. august, kommer det fram av rapporten fra FNs våpeninspektører.

Et foto fra en side av rapporten bekrefter at sarin ble brukt, melder nyhetsbyrået Reuters. Det er den første offisielle bekreftelsen på dette fra FNs våpeninspektører.

Et offisielt FN-fotografi viser at lederen for våpeninspektørene, svenske Åke Sellström, overleverer rapporten til FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Rapporten blir offentliggjort på en pressekonferanse senere mandag. Men ved å zoome inn på bildet kan man lese at det står at prosjektiler som inneholdt «nervegassen sarin ble brukt».

- Overbevisende - Miljømessige, kjemiske og medisinske prøver som vi har tatt, gir klare og overbevisende bevis for at bakke-til-bakke-raketter som inneholdt nervegassen sarin, ble brukt i Ghouta-området ved Damaskus, skriver BBC , som gjengir hele teksten.

-  Konklusjonen er at kjemiske våpen er blitt brukt i den pågående konflikten mellom partene i Den syriske arabiske republikk mot sivile, inkludert barn, i relativt stort omfang, heter det videre.

Angrepet mot Ghouta skjedde 21. august.
Krigsforbrytelse Bruk av kjemiske våpen er forbudt og klassifisert som en krigsforbrytelse i folkeretten. Det er fortsatt strid om tallene for hvor mange som ble drept i angrepet i Damaskus-forstaden i august.

FNs menneskerettighetsråd opplyste mandag at rådet etterforsker 14 tilfeller hvor det er mistanke om bruk av kjemiske våpen i Syria.

Paulo Pinheiro, leder i en granskingskommisjon FNs menneskerettighetsråd har nedsatt for Syria, kom med opplysningene i Genève.

(NTB)