ENORME LIDELSER: En syrisk kvinne og ungdommer, en av dem bærende på en liten baby løper fra et bombeangrep angivelig fra det syriske regimet nord i byen Aleppo. Mer enn 162 000 mennesker er drept og halvparten av befolkningen er tvunget vekk fra sine hjem etter at borgerkrigen brøt ut for tre år siden. Foto: AFP PHOTO /AMC / ZEIN AL-RIFAI
ENORME LIDELSER: En syrisk kvinne og ungdommer, en av dem bærende på en liten baby løper fra et bombeangrep angivelig fra det syriske regimet nord i byen Aleppo. Mer enn 162 000 mennesker er drept og halvparten av befolkningen er tvunget vekk fra sine hjem etter at borgerkrigen brøt ut for tre år siden. Foto: AFP PHOTO /AMC / ZEIN AL-RIFAIVis mer

FN refser Syria for å hindre nødhjelp

Syria er mer opptatt av å hindre FN enn av å bidra til at millioner av mennesker får hjelp de desperat trenger, sier FNs nødhjelpssjef Valerie Amos.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da hun torsdag la fram en ny rapport om tilgang for nødhjelp i Syria for FNs sikkerhetsråd, opplyste Amos at det nå er 10,8 millioner syrere som trenger humanitær hjelp.

- Etter fire år med krig er vi ikke i stand til å nå fram til nesten halvparten av dem som trenger hjelp mest, sa hun.

Hun forklarte videre at vilkårlige hindringer og byråkratiske prosedyrer fra syriske myndigheter hindrer eller begrenser hvor, til hvem og hvor ofte FN får levert nødhjelp.

Frustrert over krangling Hun sier at FNs folk er frustrert over å måtte krangle i timevis med syriske myndigheter når de skal kjøre inn nødhjelp.

- Det som er Syrias fokus, er å hindre arbeidet til FN og FNs partnere. Vårt fokus er å hjelpe dem som så desperat trenger hjelpen, sa hun.

Amos gjentok sitt krav om at Syria slipper inn nødhjelp fra nabolandene Tyrkia, Irak og Jordan, noe som ville hjelpe 1,3 millioner mennesker.

Syria aksepterer ikke at det leveres nødhjelp over grensa som går til områder den væpnede opposisjonen har kontroll over.

Krangler om resolusjon Medlemmene av Sikkerhetsrådet har i ukevis drøftet et forslag til resolusjon fra Australia, Luxembourg og Jordan som krever at humanitær hjelp får leveres over grensene.

Russland opplyste i forrige uke at Syria har godtatt å åpne de fire grenseovergangene som er nevnt i resolusjonsforslaget, og redusere byråkratiet.

Men Australias FN-ambassadør Gary Quinlan sier det ikke holder fordi Syria krever å legge en rekke betingelser på nødhjelpsoperasjonen, og Luxembourgs ambassadør Sylvie Lucas viser til at 85 prosent av hjelpen nå går til områder regimet kontrollerer.

Russland har gjort klart at de vil nedlegge veto mot ethvert forslag om å levere nødhjelp uten syrisk godkjenning.

Syria på sin side advarte i forrige uke FN om at ethvert forsøk på å levere nødhjelp over grensa inn til opprørskontrollerte områder uten tillatelse, vil være å betrakte som et angrep, og at Syria følgelig ville ha rett til å angripe lastebilene.

(NTB)