FN-representanter kritiserer Sudan

Sudan har gjort lite for å avvæpne Janjaweed-militsen som anklages for grove overgrep mot sivilbefolkningen i Darfur-regionen, slår FNs visegeneralsekretær Tuliameni Kalomoh fast.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kalomoh, som er visegeneralsekretær for politiske spørsmål, sa dette da han orienterte FNs sikkerhetsråd om situasjonen i Darfur i går, opplyser diplomatiske kilder.

- Vi har ikke mottatt beviser for at man har begynt å takle militsen, og noen oversikt over navn og nummer på militssoldatene er heller ikke skaffet til veie, skal Kalomoh ha sagt.

Tar lengre tid

Pakistans FN-ambassadør Munir Akram var til stede under Kalomohs orientering, og mener bildet han tegnet var noe mer nyansert enn det amerikanske diplomater ville ha det til.

- Noen Janjaweed-soldater er identifisert, men det er forståelse for at avvæpningen kommer til å ta lang tid og ikke 30 dager, sier Akram.

Sikkerhetsrådet har truet med «tiltak» overfor Sudan dersom ikke regimet i Khartoum får slutt på Janjaweed-militsens herjing i Darfur, men det hersker stor uenighet mellom medlemslandene i synet på eventuelle sanksjoner.

Flere soldater

Generalsekretær Kofi Annans militærrådgiver Patrick Cammärt deltok også under tirsdagens orientering i Sikkerhetsrådet, og sa at Den afrikanske union (AU), som i dag har en håndfull militærobservatører i Darfur, bør øke kontingenten til minst 3.000 soldater og 1.500 politifolk.

FN mener at rundt 1,2 millioner mennesker i Darfur er blitt sendt på flukt på grunn av kampene mellom opprørsgruppene, regjeringshæren og den regjeringsvennlige Janjaweed-militsen.

Både USA og Storbritannia har sagt seg villige til å assistere AU med en slik fredsoperasjon, mens regimet i Khartoum motsetter seg en slik utvidet styrke.

Strid om forhandlinger

I går ble det meldt om enighet i samtalene mellom to opprørsgrupper og representanter for Sudans regjering, noe som senere ble avvist fra opprørshold.

Verken Sudans frigjøringsbevegelse eller Bevegelsen for rettferdighet godtar at ett av punktene under fredsforhandlingene gjelder tilbaketrekking for dem selv, og forhandlingenes videre skjebne er dermed uklar.

50.000 mennesker kan ha omkommet av sult eller blitt drept som følge av krigshandlinger og angrep på sivilbefolkningen i Darfur det siste året. (.NTB)