FN-resolusjon mot Syria

Tvinges til samarbeide etter drapet på Libanons statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FNs sikkerhetsråd vedtok mandag en resolusjon som enstemmig pålegger Syria å samarbeide fullt med etterforskningen etter drapet på Libanons statsminister Rarik Hariri.

FN truet Syria med økonomiske sanksjoner dersom ikke den allerede pressede presidenten Bashar Assad samarbeidet med FN-etterforskningen av drapet på den tidligere statsministeren i Libanon, Rafik Hariri.

Høyerestående syriske sikkerhetsansvarlige er mistenkt for å stå bak drapet. Blant de mistenkte er president Assars bror og svigerbror, sistnevnte er leder av landets militære etterretning, og en av landets mektigste menn.

I ettermiddag ble resolusjonen enstemmig vedtatt i FN, etter at initiativtagerne USA og Frankrike droppet den konkrete referansen til økonomisk sanksjoner. Nå heter det at Sikkerhetsrådet vil vurdere «videre tiltak» dersom ikke Syria velger å følge opp vedtaket, melder nyhetsbyrået AP.

Resolusjonen beordrer Syriske myndigheter til å pågripe personer som er mistenkt for å stå bak drapet på den libanesiske statsministeren. Eventuelle mistenkte og pågrepne personer skal gjøres tilgjengelige for FNs undersøkelseskommisjon.

Hariri, som var en sterk motstander av syrisk dominans i Libanon, ble drept sammen med 22 andre da en bombe eksploderte idet statsministerens følge passerte. Drapet førte til massive demonstrasjoner mot Syria, som første til at Syria måtte trekke sine styrker ut av Libanon etter 29 år.

Israels statsminister Ariel Sharon roser sikkerhetsrådets resolusjon, og sier at dette er første gang på mange år at FN står opp mot ekstremistiske land som Syria og Iran, som truer hele regionen.

Les også: Trues med sanksjoner

DREPT: To turister passerer en gigantisk plakat av den libanesiske statsministeren Rafik Hariri som ble drept i februar. Nå tvinges Syria til å samarbeide under etterforskningen av drapet.
STØTTE: I går demonstrerte folk i Syria mot FNs planer om en resolusjon mot landet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer