FN-resolusjon om Gaza vedtatt i natt

Etter lang tids tautrekking. Men USA avsto fra å stemme.

SNART TO UKERS KRIG: Også i går ble Gaza by rystet av kraftige eksplosjoner mens de israelske styrkene og Hamas fortsatte sin innbitte kamp på tolvte dagen. Foto: MOHAMMED SALEM/REUTERS/SCANPIX
SNART TO UKERS KRIG: Også i går ble Gaza by rystet av kraftige eksplosjoner mens de israelske styrkene og Hamas fortsatte sin innbitte kamp på tolvte dagen. Foto: MOHAMMED SALEM/REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): FNs sikkerhetsråd maktet i natt endelig å komme fram til en resolusjon om våpenhvile i Gaza, etter flere mislykkede forsøk.

14 medlemmer av rådet stemte for resolusjonen, som krever øyeblikkelig stans i kampene, med påfølgende israelsk tilbaketrekning fra Gazastripen, der de har stått siden helga.

Flere mislykkede forsøkFlere andre aktører har i løpet av konflikten forsøkt å mekle fram en forpliktende avtale mellom Israel og Hamas, men nattas vedtak i Sikkerhetsrådet er utvilsomt det mest drastiske skrittet i retning av å få slutt på den svært blodige krigen, som har vart siden 3. juledag.

- I kveld taler endelig FN med en samlet stemme - for en våpenhvile, mot våpensmugling, for åpning av grenseovergangene, sa en lettet britisk utenriksminister David Milliband ifølge BBC News.

Helt samlet var beslutningen dog ikke. USA var det eneste medlemslandet som avsto fra å stemme - men ingen stemte imot.

Israel har hele tida vært motstandere av en slik resolusjon, og har presset hardt på sin nære allierte USA for å hindre den i å gå igjennom. Den amerikanske løsningen er etter alt å dømme kompromisset mellom å stemme for og dermed tirre på seg Israel, og nedlegge veto og dermed sabotere prosessen.Hard tautrekkingTautrekkingen om en eventuell resolusjon har vært intens de siste dagene, og gårsdagen tilbrakte USAs avtroppende utenriksminister Condoleezza Rice i nære samtaler med sin franske kollega Bernard Kouchner og arabiske representanter i New York.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer