SNART TO UKERS KRIG: Også i går ble Gaza by rystet av kraftige eksplosjoner mens de israelske styrkene og Hamas fortsatte sin innbitte kamp på tolvte dagen. Foto: MOHAMMED SALEM/REUTERS/SCANPIX
SNART TO UKERS KRIG: Også i går ble Gaza by rystet av kraftige eksplosjoner mens de israelske styrkene og Hamas fortsatte sin innbitte kamp på tolvte dagen. Foto: MOHAMMED SALEM/REUTERS/SCANPIXVis mer

FN-resolusjon om Gaza vedtatt i natt

Etter lang tids tautrekking. Men USA avsto fra å stemme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): FNs sikkerhetsråd maktet i natt endelig å komme fram til en resolusjon om våpenhvile i Gaza, etter flere mislykkede forsøk.

14 medlemmer av rådet stemte for resolusjonen, som krever øyeblikkelig stans i kampene, med påfølgende israelsk tilbaketrekning fra Gazastripen, der de har stått siden helga.

Flere mislykkede forsøk
Flere andre aktører har i løpet av konflikten forsøkt å mekle fram en forpliktende avtale mellom Israel og Hamas, men nattas vedtak i Sikkerhetsrådet er utvilsomt det mest drastiske skrittet i retning av å få slutt på den svært blodige krigen, som har vart siden 3. juledag.

- I kveld taler endelig FN med en samlet stemme - for en våpenhvile, mot våpensmugling, for åpning av grenseovergangene, sa en lettet britisk utenriksminister David Milliband ifølge BBC News.

Helt samlet var beslutningen dog ikke. USA var det eneste medlemslandet som avsto fra å stemme - men ingen stemte imot.

Israel har hele tida vært motstandere av en slik resolusjon, og har presset hardt på sin nære allierte USA for å hindre den i å gå igjennom. Den amerikanske løsningen er etter alt å dømme kompromisset mellom å stemme for og dermed tirre på seg Israel, og nedlegge veto og dermed sabotere prosessen.

Hard tautrekking
Tautrekkingen om en eventuell resolusjon har vært intens de siste dagene, og gårsdagen tilbrakte USAs avtroppende utenriksminister Condoleezza Rice i nære samtaler med sin franske kollega Bernard Kouchner og arabiske representanter i New York.

Til slutt, etter flere justeringer av det opprinnelige utkastet, maktet de vestlige og de arabiske representantene å enes om en ordlyd som det altså ble stemt over i natt.

Ordlyden det har vært spesielt vanskelig å enes om, har dreid seg om punktet om øyeblikkelig våpenhvile, og det om stans av våpensmuglingen; førstnevnte motarbeider Israels mål om å få slutt på Hamas' rakettangrep over grensa, mens sistnevnte setter en stopper for tilsiget av nye raketter inn på Gaza.

I løpet av den 13 dager lange konflikten har anslagsvis over 750 palestinere og 14 israelere blitt drept. Samtidig har den humanitære situasjonen inne på den palestinske enklaven blitt verre og verre, ikke minst på grunn av at grenseovergangene inn på området har vært hermetisk stengt.

FN har midlertidig stanset sine hjelpeoperasjoner på Gaza på grunn av risikoen for medarbeiderne; i går ble en FN-ansatt drept under et israelsk angrep.

Hvorvidt den vedtatte resolusjonen virkelig får sin tilsiktede virkning, gjenstår å se, og vedtaket fikk ingen umiddelbar virkning med henblikk på kamphandlingene; CNNs korrespondent melder om fortsatte krigsaksjoner i natt.

INTENST DIPLOMATI: Store deler av gårsdagen gikk med til tautrekking mellom diverse vestlige og arabiske ledere. Her USAs avtroppende utenriksminister Condoleezza Rice i samtale med sine franske og libanesiske kolleger, henholdsvis Bernard Kouchner (t.v.) og Fawzi Salloukh (t.h.). USA, som befant seg i en skvis mellom lojaliteten til Israel og viljen til å få slutt på kamphandlingene, valgte til slutt ikke å stemme. Foto: EVAN SCHNEIDER/AP/SCANPIX
INTENST DIPLOMATI: Store deler av gårsdagen gikk med til tautrekking mellom diverse vestlige og arabiske ledere. Her USAs avtroppende utenriksminister Condoleezza Rice i samtale med sine franske og libanesiske kolleger, henholdsvis Bernard Kouchner (t.v.) og Fawzi Salloukh (t.h.). USA, som befant seg i en skvis mellom lojaliteten til Israel og viljen til å få slutt på kamphandlingene, valgte til slutt ikke å stemme. Foto: EVAN SCHNEIDER/AP/SCANPIX Vis mer