Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FN rømmer fra Øst-Timor

Bevæpnede gjenger raserer hovedstaden. Statsministeren frykter kupp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): FN trekker ut familiene til alle sine ansatte og så godt som alle sine medarbeidere ut av Øst-Timor, etter at volden bare øker i landets hovedstad Dili. 390 mennesker blir nå evakuert av FN, bare 50 er igjen.

Rivaliserende gjenger slåss med macheter og spyd foran internasjonale fredsbevarende styrker som ikke klarer å stanse volden. Flere hus har blitt brent ned og nå fryktes det at en borgerkrig vil bryte ut. Tusener av innbyggere og internasjonale arbeidere flyktet fra byen og sine hjem.

Statsministeren mener opprørerne planlegger å ta over makten i landet.

- Det som er på gang er et forsøk på å ta makta, et kupp, sier Mari Alkatiri til AP.

Ber om hjelp

Mer enn 1000 australske soldater ble flydd inn til landet for to dager siden etter at Øst-Timors regjering ba om nødhjelp for å takle opprørerne. Soldatene patruljerer hovedstaden med biler, tanks og helikoptere. De internasjonale styrkene skal ikke ha avfyrt skudd, men skal ha fått noen av opprørerne til å legge ned våpnene.

Likevel høres skuddsalver over byen og gjengene fortsetter sine herjinger.

- Folk her behøver sikkerhet og trygghet. Vær så snill og be soldatene deres om å hjelpe oss, vi er snart tom for mat og menneskene her er veldig redde, sier presten Avelio Lemos i en lokal kirke til australske nyhetsbyråer.

Flere tusener har flyktet til ambassader, flyplassen og provisoriske flyktningeleire rundt byen.

- Timorerne slåss, så vi er redde. Om natta skyter de med våpnene sine, og verre ting, så jeg måtte flykte til FN, sier Anim, mor til fire, som tilbringer natta på FN-kontoret i Dili.

Gammelt hat blusser opp

Krisen er den mest alvorlige siden Øst-Timor ble selvstendig i 1999. Opprøret har sin bakgrunn i at 600 soldater, nesten halve hæren, fikk sparken i mars. Flere hundre av disse hadde streiket siden februar på grunn av dårlig lønn og det de mener er diskriminering fra ledelsen.

De avsatte soldatene har organisert seg, har gjennomført flere voldelige aksjoner og truet med å starte borgerkrig. Tirsdag startet de å angripe soldatene inne i hovedstaden og hele uka har vært preget av skyting, vold og branner. Så langt er 23 drept og mange såret.

Konflikten har brakt opp igjen skillelinjer fra tiden da Øst-Timor ble styrt av Indonesia. Folk i vest ble sett for å være sympatisører med rejgeringen i Indonesia, mens øst ivret for selvstendighet.

De avsatte soldatene er hovedsakelig fra vestdelen av landet, mens ledelsen i militæret er folk fra øst, melder AP.

Opptøyene har utløst mye frustrasjon blant vanlige folk. Nær halvparten av befolkningen, en million mennesker, er uten arbeid, fattige og frusterte og slåss nå i gatene.

- Det er ingen løsning. Hatet mellom de ulike gruppene stikker så dypt og dette er en anledning til å ta hevn, sier presten Jose Antonio.

RYKKET INN: Australske soldater er på plass i hovedstaden Dili og forsøker å sikre innbyggerne.
DRAMATISK: Opprørerne har satt flere hus i brann og det er stadig skuddvekslinger i byen. Mange tusen sivile har flyktet fra hjemmene sine.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling