ENORM NØD:  En mann går gjennom den utbombede flyktningleiren Yarmouk, like utenfor Damaskus i Syria. Siden opprøret startet mot Bashar al-Assad og hans regime for over fire år siden, har innbyggerne i Yarmouk fått det verre og verre. Nå går FN ut og krever hjelp for at innbyggerne skal overleve. Rundt 18.000 mennesker skal befinne seg i leiren, blant dem 3500 barn. Foto: Youssef Karwashan / Afp / Scanpix
ENORM NØD: En mann går gjennom den utbombede flyktningleiren Yarmouk, like utenfor Damaskus i Syria. Siden opprøret startet mot Bashar al-Assad og hans regime for over fire år siden, har innbyggerne i Yarmouk fått det verre og verre. Nå går FN ut og krever hjelp for at innbyggerne skal overleve. Rundt 18.000 mennesker skal befinne seg i leiren, blant dem 3500 barn. Foto: Youssef Karwashan / Afp / ScanpixVis mer

FN: Sivile i Yarmouk kjemper for livet

Blant de desperate innbyggerne i flyktningleiren er 3500 barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs sikkerhetsråd vil vurdere tiltak som kan hjelpe de 18 000 menneskene som er fanget i kampene i den palestinske flyktningleiren Yarmouk i Syrias hovedstad Damaskus.

- Det de sivile i Yarmouk er mest opptatt av akkurat nå, er ganske enkelt å overleve. Det er så enkelt og direkte som det, sa UNRWA-sjef Pierre Krähenbühl via videolink til FN-sjef Ban Ki-moon og Sikkerhetsrådet i går kveld.

Blant de sivile som fortsatt er i Yarmouk, er rundt 3500 barn, ifølge FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger UNRWA.

Området som i praksis er en bydel i Damaskus, har vært beleiret av syriske regimestyrker i to år.

IS-angrep Situasjonen for de innbyggerne som ennå ikke har flyktet, har lenge vært desperat. 1. april inntok opprørsgruppa IS leiren. Kampene har siden rast mellom IS-krigere og palestinske og syriske opprørere på innsiden, mens syriske regjeringsstyrker bombarderer Yarmouk fra utsiden.

IKONISK BILDE:  Innbyggerne i Yarmouk var desperate da de fikk utdelt mat i januar i fjor. Bildet av de trengende palestinske flyktningene gikk verden rundt. I dag er situasjonen enda verre. Foto: Unwra / Reuters / Scanpix
IKONISK BILDE: Innbyggerne i Yarmouk var desperate da de fikk utdelt mat i januar i fjor. Bildet av de trengende palestinske flyktningene gikk verden rundt. I dag er situasjonen enda verre. Foto: Unwra / Reuters / Scanpix Vis mer

FNs sikkerhetsråd ber i en uttalelse etter gårsdagens møte om at innbyggerne i Yarmouk får tilgang til nødhjelp og at sivile blir evakuert. Sikkerhetsrådet lover samtidig at det vil «se på ytterligere tiltak som kan iverksettes for å bidra med nødvendig beskyttelse og hjelp».

Yarmouk ble en slagmark i krigen mellom syriske opposisjonelle og regjeringen allerede i 2012. Flyktningleiren er siden blitt ødelagt av gatekamper, luftangrep og raketter.

Presidentpalass FN har i lang tid tryglet om verdenssamfunnets oppmerksomhet til krisen. For over ett år siden slo Amnesty International fast at regjeringen begår krigsforbrytelser ved å bruke utsulting av sivile som våpen i krigføringen.

Siden ekstremistgruppa IS inntok leiren få kilometer fra Bashar al-Assads presidentpalass, har Yarmouk skapt overskrifter. IS skal nå ha erobret mesteparten av flyktningleiren fra rivaliserende grupper, blant dem Aknaf Beit al-Maqdis, som er en militsgruppe bestående av syrere og palestinere som kjemper mot Assads regime. Samtidig fortsetter regjeringen å angripe bydelen med raketter og tønnebomber, ifølge aktivister.

Desperat Lokale opprørsgrupper anklager regimet for å støtte opp om IS' vekst, som et ledd i en mangeårig kampanje for å avfeie hele den bredt sammensatte syriske opprørsbevegelsen som terrorister.

Aldri har situasjonen vært mer desperat i den palestinske flyktningleiren, lyder appellen fra FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger.

VANSKELIG BARNDOM:  En jente sykler rundt i flyktningleiren Yarmouk. Nå skal terrorgruppa Den islamske stat (IS) ha tatt kontroll over leiren. Foto: Rame Alsayed / Reuters / Scanpix
VANSKELIG BARNDOM: En jente sykler rundt i flyktningleiren Yarmouk. Nå skal terrorgruppa Den islamske stat (IS) ha tatt kontroll over leiren. Foto: Rame Alsayed / Reuters / Scanpix Vis mer

UNRWA-sjef Krähenbühl ber FNs sikkerhetsråd statene som har innflytelse på partene om å legge press på dem for å sikre at sivile får beskyttelse.

- Tenk på mulige tiltak som kan sikre en trygg evakuering for dem som ønsker å forlate leiren. Dette er en ytterst kompleks oppgave, ettersom det er svært farlig i Yarmouk, sier han og foreslår at Sikkerhetsrådet sender sine folk til flyktningleiren.
(NTB)

KOMMET SEG UT:  Disse palestinerne klarte å flykte ut av Yarmouk i fjor, og bor nå på en skole i den syriske hovedstaden Damaskus. Foto: Youssef Karwashan / Afp / Scanpix
KOMMET SEG UT: Disse palestinerne klarte å flykte ut av Yarmouk i fjor, og bor nå på en skole i den syriske hovedstaden Damaskus. Foto: Youssef Karwashan / Afp / Scanpix Vis mer