FN-sjef besøkte flyktninger på Sri Lanka

Jobber for å gi hjelpeorganisasjoner adgang til leirene.

BESØKTE FLYKTNINGLEIR: Tamilske gutter ved siden av en plakat som ønsker FNs generalsekretær Ban Ki-Moon velkommen til Sri Lanka. Ban legger press på Sri Lanka om å slippe inn internasjonale hjelpeorganisasjoner til flyktningleiren. Foto: REUTERS/SCANPIX
BESØKTE FLYKTNINGLEIR: Tamilske gutter ved siden av en plakat som ønsker FNs generalsekretær Ban Ki-Moon velkommen til Sri Lanka. Ban legger press på Sri Lanka om å slippe inn internasjonale hjelpeorganisasjoner til flyktningleiren. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| FNs generalsekretær Ban Ki-moon vil legge press på Sri Lanka om å gi hjelpeorganisasjoner adgang til flyktningleirene. Lørdag fikk han selv oppleve flyktningenes lidelser.

Ban kom lørdag til den overfylte leiren Manik Farm, der tusenvis av flyktninger holdes innesperret.

- Det jeg har sett, har rørt meg dypt. Jeg har sett så mange sårede, sa Ban etter å ha gått omkring i leiren i 20 minutter.

Leiren, som srilankiske myndigheter kaller en «velferdslandsby», er omgitt av piggtråd og soldater, og adgangen for hjelpeorganisasjoner er begrenset.

Ban sier imidlertid at han ikke tror at myndighetene holder folk tilbake med vilje.

- Planen er å få folk hjem til landsbyene sine. Det er regjeringens forpliktelse, og den vil jobbe hardt for at forpliktelsen blir oppfylt, sier han.

Om lag 275.000 internt fordrevne srilankere, for det meste tamiler, er internert i leirene.

Ban er den første internasjonale lederen som kommer til landet etter at regjeringen erklærte seier over de tamilske opprørerne i LTTE i begynnelsen av uka, og en rekke av LTTEs ledere ble drept.

- Nær hungersnød

FNs mål er å sikre organisasjonene fri tilgang til flyktningene, som nå lever under svært kummerlige forhold. Det er allerede meldt om utbrudd av flere sykdommer som følge av elendige sanitære forhold.

Hjelpeorganisasjoner advarte fredag om situasjonen kan bli enda verre.

- Vi er nær grensen for hungersnød, og det er registrert et betydelig antall hepatitt A og brennkopper. Vi er trolig også nær punktet hvor det bryter ut epidemier av tyfus og kolera, opplyste nødhjelpskoordinator Arne Bangstad i Forut til NTB.

STORE ØDELEGGELSER: Bildet viser ødelagte hus i en av kampsonene der Tamiltigrene kjempet mot regjeringsstyrkene på Sri Lanka rett før de la ned våpnene. Om lag 275 000 mennesker er intern fordrevne etter kampene. Foto: AFP/SCANPIX
STORE ØDELEGGELSER: Bildet viser ødelagte hus i en av kampsonene der Tamiltigrene kjempet mot regjeringsstyrkene på Sri Lanka rett før de la ned våpnene. Om lag 275 000 mennesker er intern fordrevne etter kampene. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

Det store problemet er å få tilgang til flyktningleirene. Flere organisasjoner mener situasjonen nå er så uholdbar at de vurderer å trekke seg ut, ifølge Bangstad. De vil imidlertid avvente resultatet av Bans besøk.

Ban ønsker også å bidra til at familier som er kommet bort fra hverandre under krigen, blir gjenforent, og han vil også forsøke å få i stand en dialog som kan bidra til forsoning mellom landets ulike folkegrupper.

- Lege sårene

FNs generalsekretær ber nå Sri Lanka om å lege sårene etter krigen.

- Nå som de lange tiårene med krig er over, er det på tide for srilankerne å lege sårene og forenes uansett etnisk og religiøs identitet, sa Ban etter å ha landet på flyplassen i hovedstaden Colombo, der han ble hilst velkommen av soldater.

Tamilene utgjør 18 prosent av Sri Lankas befolkning. De har helt siden landet ble uavhengig fra britene i 1948, klaget over diskriminering og startet kampen for et eget hjemland nord på øya på 1970-tallet.

Mange tamiler ønsker fortsatt selvstyre, og en rekke internasjonale aktører, blant annet Norge, har tatt til orde for at regjeringen nå må gi tamilene en viss grad av selvstyre innenfor Sri Lankas grenser.

Gransking

Flere land krever også at det iverksettes en internasjonal gransking av hva som skjedde under krigen og eventuelle krigsforbrytelser, noe begge parter er anklaget for. Rajapakse har allerede avvist at regjeringen har gjort seg skyldig i krigsforbrytelser.

Ban er også blant dem som mener at krigen må granskes. Før besøket hadde han samtaler med både britiske, franske og amerikanske ledere, som alle har lovet å bidra med humanitær hjelp, men som også er bekymret for utviklingen på Sri Lanka etter krigen.

(NTB)