Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FN-sjef drept

FNs spesialutsending til Irak Sergio Vieira de Mello ble drept da bilbomben gikk av utenfor FN-hovedkvarteret i Canal Hotel i Bagdad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han var på sitt eget kontor i bygningen da eksplosjonen la kontoret i ruiner, og de Mello måtte graves fram av hjelpemannskapene.

Da FN skulle ansette en spesialutsending til Irak var det en åpen hemmelighet at generalsekretær Kofi Annan vil ha daværende høykommissær for flyktninger Sergio Vieira de Mello til å ta jobben.

Den 55 år gamle brasilianske diplomaten har gjennom sin 33 år lange karriere i FN-systemet hatt en rekke toppjobber, hovedsakelig som medarbeider for FNs høykommissær for flyktninger. Han har tjenestegjort i Genève, Bangladesh, Sudan, Kypros, Mosambik, Peru og Jugoslavia.

de Mello er kjent for å være en effektiv pragmatiker, og foruten arbeidet med flyktningspørsmål var han sjefrådgiver for FN-styrkene i Libanon midt på 1980-tallet. Han har vært Kofi Annans spesialutsending til Kosovo, og ledet FNs operasjoner i Øst-Timor.

Han er utdannet i filosofi og humanistiske fag i sin hjemby Rio de Janeiro og ved Sorbonne-universitetet i Paris.

Da han tok FN-jobben i Irak lovet han at FN ville bistå irakerne på «alle de måter FN er i stand til». Amerikanerne har imidlertid styrt det meste så langt, og FNs utsending var knapt synlig da amerikanerne utnevnte den 25 mann store interimsregjeringen. Den amerikanske administratoren Paul Bremer lovet i juni å bistå FN med å forbedre livene til vanlige irakere, men amerikanerne har kontroll over det meste, og FNs rolle er fortsatt noe uklar.

DREPT: Sergio Vieira de Mello var FNs spesialutsending til Irak.