Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FN-sjef føler seg misforstått

Sier at han ikke driver med valgkamp i Russland.

HJERTELIG MØTE: Mellom FNs generalsekretær Ban Ki-Moon og Russlands president Dmitrij Medvedev i Moskva 22. april. AFP PHOTO / POOL / MISHA JAPARIDZE
HJERTELIG MØTE: Mellom FNs generalsekretær Ban Ki-Moon og Russlands president Dmitrij Medvedev i Moskva 22. april. AFP PHOTO / POOL / MISHA JAPARIDZE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sørkoreanske Ban Ki-Moons periode som generalsekretær i FN går ut 31 desember i år. Men han har enda ikke fått støtte fra alle de fem landene med vetorett i Sikkerhetsrådet, deriblant Russland. Ki-Moon er denne uken på offisielt besøk i Russland, og har ikke lagt skjul på at han søker en ny periode.

- Jeg vil virkelig stole på din sterke støtte, lederskap og veiledning i mitt kontinuerlige arbeid som generalsekretær, sa Ban Ki-Moon til Medvedev under en pressekonferanse torsdag, ifølge Reuters.

Men nå sier hans talsmannen for Ban Ki-Moon at det var ikke det sjefen mente å si.

Trenger Russland I disse dager er det valgkamp om toppjobben i FN. Alle 192 medlemsland i FN har stemmerett. Men ifølge De forente nasjoners pakt, artikkel 97 må alle kandidater nomineres av Sikkerhetsrådet. Resolusjon 1-11 fra 1946 sier også at det er ønskelig at Sikkerhetsrådet nominerer kun én kandidat. Kandidaten er heller ikke immun mot et veto fra de fem permanente medlemmene, USA, Russland, Frankrike, Kina og Storbritannia.

Ifølge en anonym kilde hos Reuters, har Ban Ki-Moon allerede støtte hos USA, Frankrike og Storbritannia. Denne uken er Ban Ki-Moon i Russland, offisielt for å snakke med president Dimitrij Medvedev og utenriksminister Sergej Lavrov om atomsikkerhet. Ban Ki-Moon var full av lovord om Medvedev, og ba samtidig om hans sterke støtte.

- Misforstått Sergej Lavrov bekrefter at Russland vil fortsette med «tett kontakt» med generalsekretæren. Men nå sier talsmannen for generalsekretæren, Martin Nesirkij, at det var ikke Medvedevs støtte til valgkampen Ban Ki-Moon håpet på.

- Generalsekretæren spurte ikke Medvedev om støtte for enda en periode. Generalsekretærens femårsperiode går ut i desember, og han har nok å gjøre frem til da, sier Nesirkij til nyhetsbyrået Interfax.

Nesirkij sier at Ban Ki-Moon bare håpet på Russlands støtte til FNs arbeid innenfor klimaendringer, Midtøsten, Nord-Korea og atomsikkerhet.

- Sekretariatet i oppløsning Ban Ki-Moon har fått mye kritikk for sitt lederskap. Blant annet gratulerte han ikke Liu Xiaobo for å ha vunnet Nobels Fredspris, og har heller ikke tatt til orde for å løslate ham fra kinesisk fangeskap da han møtte Kinas president Hu Jintao i fjor.

Svenske Inga-Britt Ahlenius, som ledet byrået for FNs interne affærer (OIOS) inntil i fjor , skrev at under Ban-Ki Moon har FN manglet gjennomsiktighet og ansvarliggjørelse.

- Sekretariatet er ikke bare i ferd med å gå i oppløsning, det drifter inn i irrelevans, skrev hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media