Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FN-sjef i Afghanistan må gå

Etter krangel med sjefen, den norske FN-sjef Kai Eide.

MED STERKE MENINGER:  Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner (midten), FNs spesialutsending til Afghanistan, norske Kai Eide (t.h), og amerikanernes spesialutsending til Afghanistan og Pakistan (t.v) er her på en pressekonferanse i Paris tidligere denne måneden. Eide har tidligere gitt uttrykk for at han og amerikanerne har noe ulikt syn på hvordan Afghanistan skal bli et fredeligere sted å være. Nå ser det ut til at Kai Eide har vunnet første runde; Ifølge en rekke medier må nå Eides amerikanske stedfortreder, Peter Galbraith, nå forlate Afghanistan etter uenigheter mellom Eide og amerikaneren. Foto: Afp/Scanpix
MED STERKE MENINGER: Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner (midten), FNs spesialutsending til Afghanistan, norske Kai Eide (t.h), og amerikanernes spesialutsending til Afghanistan og Pakistan (t.v) er her på en pressekonferanse i Paris tidligere denne måneden. Eide har tidligere gitt uttrykk for at han og amerikanerne har noe ulikt syn på hvordan Afghanistan skal bli et fredeligere sted å være. Nå ser det ut til at Kai Eide har vunnet første runde; Ifølge en rekke medier må nå Eides amerikanske stedfortreder, Peter Galbraith, nå forlate Afghanistan etter uenigheter mellom Eide og amerikaneren. Foto: Afp/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): USAs toppdiplomat i FNs spesialutsending-team i Afghanistan, Peter Galbraith, er fjernet fra jobben sin etter uenigheter med sjefen sin, norske Kai Eide, melder BBC i dag.

FN-talsmenn sier overfor BBC at Galbraith ikke har fått sparken, men at han ikke lenger jobber i Eides team. Galbraith sjøl sier at «generalsekretæren utnevnte meg og har ikke gitt meg sparken, etter det jeg kjenner til».

Maktkamp

Internasjonalt har det vekket oppsikt at Eide og Galbraith tydelig har vært svært uenige rundt hvordan FN skulle takle de mange beskyldningene om valgfusk etter det afghanske valget den 20. august.

Da var mens Kai Eide var på reise utenfor Afghanistan tidligere denne måneden, at en noe utålmodig Galbraith gikk svært offensivt ut, i forhold til valgfusk-anklagene og bråket som hersket i Afghanistan etter valget. Etter det Dagbladet erfarer, måtte Kai Eide bedrive storstilt brannslukking blant partene i Afghanistan, for at FN fortsatt skulle være en troverdig aktør i det krigsherjede landet.

Til Dagbladet sa Eide nylig at han hadde det internasjonale samfunnets tillit, og at Galbraith skulle tilbringe litt tid utenfor Afghanistan. Kai Eide kan ikke kommentere nærmere hva han og Galbraith er uenige i, siden han er amerikanerens sjef og har taushetsplikt.

Nå ser det ut til at Galbraith har mistet jobben sin i Afghanistan, og at Kai Eides linje er hva FNs generalsekretær Ban Ki-moon foretrekker.

MISTER JOBBEN? Den amerikanske diplomaten Peter Galbraith ser nå ut til å miste jobben som stedfortreder for FNs spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide. Foto: Afp/Scanpix
MISTER JOBBEN? Den amerikanske diplomaten Peter Galbraith ser nå ut til å miste jobben som stedfortreder for FNs spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide. Foto: Afp/Scanpix Vis mer

Urolig Stoltenberg
Forrige søndag var det bokdag på operaen, og Thorvald Stoltenberg var en av de som ble intervjuet i forbindelse med den nye boka si «Fredskrigeren». Da uttalte Stoltenberg sin bekymring for hvordan det ville gå med den norske FN-sjefen Kai Eide.

- Jeg er spent og litt bekymret rundt hva som vil skje med Kai Eide i Afghanistan, sa Stoltenberg på operaens hovedscene.

Overfor Dagbladet ønsker ikke Thorvald Stoltenberg å utdype sine uttalelser. Men i boka si «Fredskrigeren», forteller Stoltenberg om tida da Stoltenberg, Kai Eide, Peter Galbraith og Richard Holbrooke alle forsøkte å megle for fred på Balkan, på tidlig 1990-tall.

HAR TILLIT:  FNs spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide, mener han har tillit av det internasjonale samfunnet for sin linje i det alltid urolige Afghanistan. Foto: Afp/Scanpix
HAR TILLIT: FNs spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide, mener han har tillit av det internasjonale samfunnet for sin linje i det alltid urolige Afghanistan. Foto: Afp/Scanpix Vis mer

Partene som forsøkte å megle fred i det gamle Jugoslavia i 1993: Thorvald Stoltenberg og briten David Owen var FNs meglere på Balkan. Kai Eide overtok jobben etter Knut Vollebæk, som megler mellom Kroatia og de såkalte Krajina-serberne i desember 1993. Peter Galbraith var USAs ambassadør i Kroatia, mens Richard Holbrooke kom inn som USAs megler på Balkan i 1994.

«Kort tid etterpå skjedde nemlig grusomhetene i Srebrenica, og fra da av tok amerikanerne og Richard Holbrooke kontroll over fredsprosessen. Som vi skal se senere, var noe av det første de gjorde å stenge FN og Thorvald Stoltenberg ute av forhandlingene»
:  (s100).

Med unntak av Thorvald Stoltenberg, er det de tre samme personene som møtes i Afghanistan igjen: Kai Eide som FNs spesialutsending til Afghanistan, Peter Galbraith som hans stedfortreder og Richard Holbrooke som er USAs spesialutsending til Afghanistan og Pakistan.


• Dagbladet har i dag ikke klart å komme i kontakt med Kai Eide.

DEN GANGEN DA:  Her er Thorvald Stoltenberg (t.v) sammen med Peter Galbraith (t.h) på tidlig 1990-tall, da de begge jobbet for fred på Balkan. Thorvald Stoltenberg ble til sist skjøvet ut på sidelinja, mens amerikanerne, med Galbraith og Richard Holbrooke i spissen, tok over. I midten er serbernes sjefsforhandler Milan Milanovic. Foto: Reuters
DEN GANGEN DA: Her er Thorvald Stoltenberg (t.v) sammen med Peter Galbraith (t.h) på tidlig 1990-tall, da de begge jobbet for fred på Balkan. Thorvald Stoltenberg ble til sist skjøvet ut på sidelinja, mens amerikanerne, med Galbraith og Richard Holbrooke i spissen, tok over. I midten er serbernes sjefsforhandler Milan Milanovic. Foto: Reuters Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media