FN-sjef i Kosovo

Navn: Hans Hækkerup Alder: 56 Yrke: FN-sjef i Kosovo

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I løpet av dagene som kommer, tar den tidligere danske forsvarsminister Hans Hækkerup over som sjef for FNs operasjoner i Kosovo etter franskmannen Bernard Kouchner. Hans maktgrunnlag i denne borgerkrigsherjede provinsen er NATOs fredsbevarende styrker under norsk kommando.
  • Kontrasten mellom avgående og påtroppende sjef kunne vanskelig vært større. Kouchner, tidligere mest kjent som den fargerike grunnleggeren av organisasjonen Leger Uten Grenser, er en mann som trives i medias søkelys. Han har vekselvis vært beskrevet som impulsiv, provoserende, selvmotsigende og selvopptatt, samtidig som han er briljant, modig, sjenerøs, idealistisk og et oppkomme av ideer.
  • Hans Hækkerup er mannen i grå dress som har følt seg mest hjemme i NATOs skjermede korridorer, i Pentagon og FN. Som dansk forsvarsminister i nesten åtte år har han forandret bildet av Danmark fra et uregjerlig fotnoteland til den flinkeste elev i NATO-klassen ved siden av Norge. Han snakker gjerne om Danmark som bruhode mellom Skandinavia og Tyskland, mellom NATO og Baltikum og mellom USA og Europa. Han har vært den fremste pådriver i å integrere de tre baltiske statene i vestlige organisasjoner.
  • Han stammer fra et av de fremste danske politiske dynastier. Hans far var den legendariske tidligere økonomi- og utenriksminister Per Hækkerup som i en hel generasjon dominerte dansk politikk med høy sigarføring, utadvendt sjarm, dyktighet og politisk teft. Hans mor Grete satt i flere perioder i Folketinget og var lenge første viseformann i Det socialdemokratiske parti. Han er cand.polit. og snakker russisk flytende etter å ha gjennomført forsvarets russiskkurs.
  • Han ble valgt inn i Folketinget i 1979 som en ung mann med uregjerlige krøller og viltvoksende skjegg, som helst gikk i dongeri og boots. Men utseendet stemte ikke med holdningene. Han har alltid vært en trofast NATO-tilhenger, allergisk overfor autoritære kommunistregimer. Da han på begynnelsen av 90-tallet ble formann i forsvarskomiteen, trimmet han skjegget og glattet krøllene.
  • Hans første store utfordring nå er å overtale den nye amerikanske president George W. Bush til ikke å trekke tilbake den amerikanske kontingenten av fredsbevarende styrker fra Kosovo. Det vil være høyst uklokt, het det i nyttårsbudskapet han med klar adresse sendte til Washington. Men hovedoppgaven blir å få det kosovoalbanske flertallet og det serbiske mindretallet til å eksistere sammen, om ikke i fred, så i alle fall i en slags våpenstillstand.