FN-sjef: IS-fanger må stilles for retten eller frigis

Vil ha en slutt på overfylte leire med IS-fanger. Norge og andre land bør også ta ansvar for egne borgere, ifølge FN-sjef.

FRIE: Kvinnene kledd i svart skal være kvinner som er i slekt med IS-krigere, og venter på å komme bort fra den overfylte al-Hol-leiren. Derfra drar også de to kvinnene fra den kurdiske hæren Syrian Democratic Forces (SDF), som kontrollerer leiren. Foto: Baderkhan Ahmad / Ap / Scanpix
FRIE: Kvinnene kledd i svart skal være kvinner som er i slekt med IS-krigere, og venter på å komme bort fra den overfylte al-Hol-leiren. Derfra drar også de to kvinnene fra den kurdiske hæren Syrian Democratic Forces (SDF), som kontrollerer leiren. Foto: Baderkhan Ahmad / Ap / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det såkalte IS-kalifatet i Syria og Irak er i ruiner, og IS-krigere, kvinner og barn er nå plassert i leire, hovedsakelig i Syria og Irak. De titalls tusen IS-krigerne og deres familiemedlemmer må «bli stilt for retten eller løslates», ifølge FNs sjef for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, melder BBC.

Hun ber videre alle land ta ansvar for sine borgere og hente dem hjem om de ikke blir stilt for retten.

Skal ikke bruke barna

Men hittil har verken Norge, Storbritannia og en rekke andre europeiske land vist liten vilje til å hente sine borgere hjem.

Både Storbritannia og USA har allerede varslet at de vil forsøke å frata IS-kvinner sine statsborgerskap. Norge hentet nylig hjem fem foreldreløse barn fra al-Hol, mens statsminister Erna Solberg har sagt at hun er svært bekymret for barna i de overfylte leirene.

- Men vi er også enige om at vi ikke vil at barna skal kunne brukes til at IS-krigere kommer seg til Norge, sa hun til VG.

Politiets sikkerhetstjeneste har tidligere anslått at det er om lag 40 barn til sammen med norsk tilknytning i Syria i dag. Av disse er sju hentet til Sverige og fem til Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer