FN-sjef tror på framgang i klimaforhandlingene

Tror flere land nå er klare til å forplikte seg på ny til å kutte utslipp av klimagasser.

<strong>HAR TRUA:</strong> FNs klimasjef Christiana Figueres tror flere land nå er klare til å forplikte seg på ny til å kutte utslipp av klimagasser. Foto: REUTERS/ROGAN WARD/SCANPIX
HAR TRUA: FNs klimasjef Christiana Figueres tror flere land nå er klare til å forplikte seg på ny til å kutte utslipp av klimagasser. Foto: REUTERS/ROGAN WARD/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

FNs klimasjef Christiana Figueres tror flere land nå er klare til å forplikte seg på ny til å kutte utslipp av klimagasser.

- Landene ser nå etter måter de kan få på plass en ny forpliktelsesperiode på, i stedet for å diskutere hvorvidt det skal komme en ny forpliktelsesperiode, sa Figueres til nyhetsbyrået Reuters lørdag.

Nærmere 200 land har denne uken deltatt i forhandlinger på det store klimamøtet i Durban i Sør-Afrika. På sikt er målet å bli enige om en ny klimaavtale som kan erstatte Kyoto-avtalen.

Spesielt Kina, som i likhet med USA og India ikke er bundet av Kyoto-forpliktelsene, har gitt nytt liv til de vanskelige forhandlingene ved å si at landet kan være villig til å undertegne en forpliktende avtale om kutt i utslipp av klimagasser.

- Vi utelukker ikke muligheten for en juridisk bindende avtale. Det er mulig for oss, men dette avhenger av forhandlingene, uttalte Kinas klimautsending Su Wei fredag.

Bellona-leder Frederic Hauge sier til NTB lørdag at han er svært positiv til Kinas utspill.

- Dette kan bety et svært viktig løft til klimaforhandlingene, understreker han.

EU mener en folkerettslig bindende avtale som omfatter alle de store utslippsnasjonene, må være på plass innen 2015. USA mener på sin side at det er urealistisk å få til dette før 2020.

Ikke alle utsendingene til Durban deler Figueres' optimisme, og Brasils forhandlingsleder Andre Correa do Lago frykter at fokuset på en folkerettslig bindende avtale kan gjøre at det tar lengre tid å bli enige om utslippskutt.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer