NYTT ARABISK FREDSFRAMSTØT: I følge Ban Ki-moon har Den arabiske liga planer om å gjenoppta sin delegasjon av observatører til Syria, og har bedt FN om hjelp. AFP PHOTO/JACK GUEZ
NYTT ARABISK FREDSFRAMSTØT: I følge Ban Ki-moon har Den arabiske liga planer om å gjenoppta sin delegasjon av observatører til Syria, og har bedt FN om hjelp. AFP PHOTO/JACK GUEZVis mer

FN-sjefen trygler verden om å stoppe Syrias diktator

Ban Ki-moon innleder nytt samarbeid med Den arabiske liga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Hvor mange døde må til for å få stoppet denne farlige glideflukten mot en borgerkrig, spør FN-sjefen Ban Ki-Moon verdenssamfunnet.

Katastrofal svikt Det foreløpige svaret han i går ga i FN, er ikke oppløftende.

Ifølge BBC mener han at den «katastrofale» svikten ved å ikke bli enige om en FN-resolusjon om Syria har oppmuntret regimet i Damaskus til å «trappe opp krigen mot sin egen befolkning»

Noe som gir håp er de arabiske landenes planer om nytt diplomati.

I følge Ban Ki-moon har Den arabiske liga planer om å gjenoppta sin delegasjon av observatører til Syria, og har bedt FN om hjelp.

Sammenbrudd Til nå har verdenssamfunnets forsøk på å stagge Syrias president Bashar al-Assad vært preget av tilbakeslag og strid mellom landene. I forrige uke blokkerte Kina og Russland en FN-resolusjon.

Den arabiske ligaens observatørkorps som skulle overvåke situasjonen i Syria, brøt sammen i forrige måned.

Selv om Russlands utenriksminister Sergej Lavrov uttrykte seg i optimistiske vendinger etter sitt besøk i Syria tidligere denne uka, er det vanskelig å få øye på konkrete resultater av besøket.

Lavrovs sjef, Russlands president Dimitrij Medvedev, virker uansett ikke spesielt oppsatt på å finne en rask løsning. I en telefonsamtale skal han ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax innstendig ha oppfordret Frankrikes president Nicolas Sarkozy til å unngå «ensidige forhastede skritt» for å løse Syria-krisen.

Rammer barn I mellomtida tilspisser kamphandlingene seg i byen Homs, som er sentrum for den blodige oppstanden.

Øyenvitner rapporterer overfor CNN i dag at ikke engang barn og medisinsk personale spares, under regimets angrep fra langt hold med bombekastere, tanks og andre tunge våpen.

Et av dem kaller det «en forbrytelse mot menneskeheten».

MANGE DREPT: Situasjonen i Syria har tilspisset seg de siste dagene. Foto: REUTERS
MANGE DREPT: Situasjonen i Syria har tilspisset seg de siste dagene. Foto: REUTERS Vis mer