MØTTE MISTURA: Utenriksminister Jonas Gahr Støre møtte Staffan de Mistura, Kai Eides etterfølger som FNs spesialutsending til Afghanistan, i Kabul mandag. 
Foto: Steinar Schjetne/ SCANPIX
MØTTE MISTURA: Utenriksminister Jonas Gahr Støre møtte Staffan de Mistura, Kai Eides etterfølger som FNs spesialutsending til Afghanistan, i Kabul mandag. Foto: Steinar Schjetne/ SCANPIXVis mer

FN skal holde Karzai i tømmene

FN vil få oppgaven med å kontrollere om Afghanistans president Hamid Karzai holder det han lover på Kabul-konferansen tirsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Giverlandene står klare til å la president Hamid Karzai få kontroll over en vesentlig større del av de rundt 13 milliarder dollarene i bistand som er lovet.

Men de stiller klare krav til at den afghanske regjeringen følger opp forpliktelsene som vil bli gitt på den store Kabul-konferansen tirsdag.

Konferansen vil trolig avsluttes med at Afghanistan gir en rekke konkrete løfter om nasjonale programmer og prosjekter i bytte mot at giverlandene får holde regjeringen strammere i tømmene når det gjelder gjennomføringen av dem.

Sentral rolle FN vil få en sentral rolle i å kontrollere at løftene blir fulgt opp, ifølge FNs spesialutsending, svenske Staffan de Mistura. Han sier til NTB at afghanerne skal koordinere prosjektene som finansieres gjennom nasjonale budsjetter, og at FN skal overvåke framdriften.

- Afghanerne skal få koordinere seg selv, men FN, som del av en overvåkingsorganisasjon, skal hvert halvår kontrollere om programmene gjennomføres som lovet, sier han.

De Mistura har vært i FN-tjeneste siden 1970-tallet og overtok nylig som Kai Eides etterfølger som verdensorganisasjonens spesialutsending til Afghanistan.

Møtte Støre Mandag ettermiddag tok han imot utenriksminister Jonas Gahr Støre i FN-hovedkvarteret i Kabul til et tre kvarter lang møte.

- Hele inspirasjonen her er overgangen til afghansk ansvar, og hvordan afghanerne tar skritt for skritt mot mer kontroll og afghansk eierskap, sier Støre. Han understreker at seksmånederskontrollene er knyttet opp mot kravene giverlandene stiller for å støtte opp om den afghanske prosessen.

(NTB)