Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FN skal inspisere nytt atomanlegg i Iran

Inspektører fra det internasjonale atomenergibyrået IAEA vil få besøke Irans nye atomanlegg.

ÅPNER OPP: Den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad hilser på leder for det internasjonale atomenergibyrået IAEA, Mohamed ElBaradei, da de møttes i Tehran. FN-inspektrører får nå lov til å besøke Irans atomanlegg.  Foto: AFP PHOTO/STR
ÅPNER OPP: Den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad hilser på leder for det internasjonale atomenergibyrået IAEA, Mohamed ElBaradei, da de møttes i Tehran. FN-inspektrører får nå lov til å besøke Irans atomanlegg. Foto: AFP PHOTO/STR Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Nylig ble det avslørt at Iran utvikler atomstridshoder i et hemmelig prosjekt. Nå får FN-inspektører lov til å besøke Irans atomanlegg.
 
Fredelige formål
Besøket vil finne sted 25. oktober. Det annonserte lederen for det Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), Mohamed ElBaradei, fra Tehran i dag.

- Det er viktig for oss å sende inspektører for å gjøre en omfattende kontroll for å sikre oss at det er tilpasset for fredelige formål, sa ElBaradei.

Iran sendte ut sjokkbølger i det internasjonale samfunnet da det ble avslørt i et brev til IAEA at det fantes et nytt anlegg for anriking av uran nær byen Qom.

Iran har hevdet at atomanlegget er bare til for fredlige formål, men FN, blant mange, frykter at landet har som mål å skaffe seg atomvåpen, melder CNN.

Vil samarbeide

ElBaradei ba innstendig om at Iran skal forplikte seg til mer omfattende inspeksjoner fordi deres atom-planer har kommet så langt.


-Iranerne viser seg nå langt mer samarbeidsvillige enn før, sa ElBaradei under besøket i Teheran i dag, melder NTB

Striden om det iranske atomprogrammet kan løses med diplomatiske midler, mente han.


Møte i Paris

ElBaradei kunngjorde samtidig at amerikanske, franske, russiske og iranske tjenestemenn skal komme sammen i Paris 19. oktober. Her skal muligheten for å la iranerne anrike uran ved anlegg i utlandet drøftes, sa han.

Lederen for Irans organisasjon for atomenergi, Ali Akbar Selahi, bekreftet at ElBaradei er invitert til å besøke anrikningsanlegget i den hellige byen Qom i Sør-Iran om tre uker.

IAEA-sjefen møtte søndag både Selahi og Irans president Mahmoud Ahmadinejad, melder NTB.


Bare til strøm

Høyanriket uran kan brukes til produksjon av atomvåpen. Vestlige land mistenker Iran for å forsøke å utvikle slike våpen, mens iranerne sier deres kjernefysiske program er av rent sivil art og har til hensikt å forsyne landet med strøm.

Iranernes kunngjøring i forrige uke om at de er i ferd med å bygge anlegget i Qom skapte harme i en rekke vestlige land.

USAs president Barack Obama var blant dem som tok sterkest til ordet mot Iran. Han kom med klare antydninger om at han vil forsøke å presse fram nye straffetiltak mot Iran.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling