Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FN skal redde Nilu (15 måneder)

Den indonesiske orangutangen står i fare for å forsvinne fra vårt biologiske mangfold.

KAN DØ UT: FN har samlet miljøvernministere fra hele verden på miljøtoppmøte på Bali. Et av hovedtemaene er å redde og bevare dagens biologiske mangfold. Den indonesiske orangutangen Nilu er i ferd med å dø ut fordi han naturlige omgivelser utslettes. Foto: Sveinung U. Ystad.
KAN DØ UT: FN har samlet miljøvernministere fra hele verden på miljøtoppmøte på Bali. Et av hovedtemaene er å redde og bevare dagens biologiske mangfold. Den indonesiske orangutangen Nilu er i ferd med å dø ut fordi han naturlige omgivelser utslettes. Foto: Sveinung U. Ystad. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| BALI (Dagbladet): Nilu, en 15-måneder gammel orangutang fra Borneo i Indonesia, blir båret frem og tilbake av dyrepasser Eko.

Han er født og oppvokst i Bali Safari and Marine Park. Ute i Indonesias regnskog hvor han egentlig hører til, ville han ikke ha overlevd.

Nilu er utrydningstruet, og rasen hans går en usikker fremtid i møte:

Ødelagt av plantasjer - Deres naturlige omgivelser er ødelagt. Dyrene kjemper en hard kamp, sukker Tim Husband, fagleder ved dyreparken.

Avskoging og utvidelser av palmeoljeplantasjer i Indonesia truer livsgrunnlaget til orangutangene:

- Palmeoljeplantasjer ødelegger deres naturlige omgivelser, og erstatter det med såkalte monokulturer - altså døde skoger. Man kan ikke bevare orangutangene når deres omgivelser forsvinner.

Denne uka har FN trommet sammen til miljøkonferanse på Bali.

Årets fokus er ikke på smeltende isbreer og tørre gressletter, men på alle artene vi på jorda er i ferd med å miste. FN vil i 2010 samle de internasjonale krefter for å redde dyr som Nilu.

Penger i bevaring Indonesia har verdens tredje rikeste biologiske mangfold, med over 300 000 ulike arter.

BLIR BORTE: Fagekspert i Bali Safari and Marine Park, Tim Husband, er bekymret for dyrenes fremtid. Her leker han med en av Sumatra-elefantene i dyreparken. I Indonesia er det bare 1500 igjen av arten. Foto: Sveinung U. Ystad
BLIR BORTE: Fagekspert i Bali Safari and Marine Park, Tim Husband, er bekymret for dyrenes fremtid. Her leker han med en av Sumatra-elefantene i dyreparken. I Indonesia er det bare 1500 igjen av arten. Foto: Sveinung U. Ystad Vis mer

Men det er også det landet hvor flest arter forsvinner årlig. Ifølge The World Conservation Union (IUCN) er over 147 pattedyr og 91 fisketyper i Indonesia blant verdens mest truede arter.

Ved Bali Safari and Marine Park har de som mål å snu en negativ trend - De har et ønske om å bevare dyreartene og prøve å returnere dem til deres naturlige habitat.

-Vi er litt som Noas ark her, sier Husband.

- Men hver gang en dyreart dør, er det kun et dyr vi kan skylde på, nemlig oss selv. Vi må slutte å dominere, og heller leve sammen med naturen, sier Husband.

- Nå må noen snart åpne øyne og se at vi skaper et problem, ikke for oss, men for våre barns barn og deres barn igjen.

- Regjeringer plasserer kun støtte der det er penger å hente. Før de skjønner at det er penger å henter i bevaring av natur og mangfold, vil vi ikke se en endring i denne utviklinga, sier Husband oppgitt.

I samme park finner man også Sumatra-elefantene, fuglen Bali Mynah, og verdens største øgle, Komodovaranen.

Deres naturlige miljø er ødelagt, og alle disse dyrene vil trolig forsvinne fra jorda om kort tid.

ENESTE IGJEN: Sumatra-tigerne er de siste tigerne som er igjen i Indonesia. Java og Balitigeren har for lengst dødd ut. Foto: Sveinung U. Ystad
ENESTE IGJEN: Sumatra-tigerne er de siste tigerne som er igjen i Indonesia. Java og Balitigeren har for lengst dødd ut. Foto: Sveinung U. Ystad Vis mer

Sumatra-tigerene som også er i parken, vil trolig lide samme skjebne som sine slektninger: Bali-tigeren og Java-tigeren er allerede utdødd.

Verre enn for 65 mill år siden
Ifølge forskere står vi overfor en arts-utryddelse som verden ikke har sett maken til siden dinosaurene forsvant for 65 millioner år siden: - Det biologiske mangfoldet er suverent viktigst i år, og man ønsker å danne et tilsvarende panel som for klima, men som skal gjelde for mangfoldet,  sier Norges miljøvernminister, Erik Solheim til Dagbladet.

Han ankom FN-konferansen i formiddag, og snakker varmt om biologisk mangfold.

Men ikke alle er enige: Kritikerne til et biologisk-mangfoldsråd, USA og Kina, er redde for beregninger i økonomisk vekst, samt innblanding i staters suverenitet. Hvorvidt FN får på plass et mangfoldsråd gjenstår å se.

Ikke nådd mål
Også Norge har ikke vært like flinke med mangfold på hjemmebane: Under et miljøtoppmøte i Johannesburg 2002 forplikta Norge seg til å stanse tapet av artsmangfold innen 2010.

Vi er allerede godt inn i året,  men Norge har ikke klart å stanse tapet, ei heller redusere det:

- Vi har ikke klart det målet, men det at vi har hatt den målsettinga har hatt stor betydning. Vi har fått naturmangfoldsloven som beskytter planter og dyr. Dette vil jobbes intenst med fremover, forklarer Solheim til Dagbladet.

FOKUS: Bali Mynah, en spesiell fugl som bare finnes på Bali, er en truet art. Nå vil FN sette fokus på å redde slike arter. Foto: Sveinung U. Ystsad
FOKUS: Bali Mynah, en spesiell fugl som bare finnes på Bali, er en truet art. Nå vil FN sette fokus på å redde slike arter. Foto: Sveinung U. Ystsad Vis mer

I Norge er korallrev og tareskog langs norskekysten blant de mest sårbare artene - disse vil nå Solheim ta bedre vare på.

Miljøvernministeren avsløre overfor Dagbladet at det innen sommerferien vil lanseres en «pakke» med hvilke arter som skal gis beskyttelse og hvordan.

Masseutryddelse
- Vi mennesker har ødelagt mer av naturrikdommen enn det som ble ødelagt fra tidenes morgen og frem til 60-tallet. Vi står rett og slett overfor en masseutryddelse av plante- og dyrearter. Det verste er at vi ikke vet hvilke konsekvenser dette har for oss, sier Lars Haltbrekken, leder i Norges Naturvernforbund til Dagbladet.
 
- Det handler ikke om å miste blomster og flotte dyr, men å miste tjenester naturen gir oss helt gratis som rent vann, ren luft og jord.

Haltbrekken krever handling:

- Det er ingen angrefrist. Den naturen vi ødelegger, og dyrene og planene som dør ut vil bli borte for alltid. Å ta vare på naturrikdommen er et ansvar vi har i verden, forklarer han.       

VIL BEVARE: Erik Solheim ankom i dag FNs miljøkonferanse på Bali. Han innrømmer at Norge har en vei igjen å gå for å bedre bevaringen av artsmangfoldet hertillands. Foto: Sveinung U. Ystad
VIL BEVARE: Erik Solheim ankom i dag FNs miljøkonferanse på Bali. Han innrømmer at Norge har en vei igjen å gå for å bedre bevaringen av artsmangfoldet hertillands. Foto: Sveinung U. Ystad Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!