FN skal undersøke hva som skjedde i Jenin

FNs sikkerhetsråd har enstemmig vedtatt å støtte opprettelsen av en undersøkelseskommisjon for å finne ut hva som er skjedd i flyktningleiren i Jenin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA bøyde til slutt av for internasjonalt press og presenterte et eget resolusjonsutkast etter at Israels utenriksminister Shimon Peres hadde sagt at Israel ville støtte en delegasjon utvalgt av FNs generalsekretær Kofi Annan.

- Det er viktig å få fakta på det rene om hva som skjedde i Jenin, sier USAs FN-ambassadør John Negroponte. Han understreker imidlertid at det ikke er noe tidsskjema i resolusjonen.

Livsviktig

Den palestinske observatøren, Nasser al-Kidwa, sier at en undersøkelse er livsviktig.

- Vi tror at en alvorlig krigsforbrytelse ble begått, at en massakre ble begått, og da må noen bli holdt ansvarlig, sier al-Kidwa

Israels viseambassadør i FN, Aaron Jacob, mener at FNs sikkerhetsråd bare handler når palestinere blir drept.

- Jeg vil gjerne understreke at døde israelere også er et humanitært problem, sier han, og lover samtidig at Israel vil samarbeide så lenge delegasjonen er upartisk.

- Vi har ingenting å skjule. Det var ingen massakre i Jenin. Det var harde kamper mellom israelske soldater og palestinske terrorister, sier han.

Oppfordring

I resolusjonen oppfordres Annan, i samarbeid med Israel, til å sende en delegasjon for å finne ut hva som er skjedd i flyktningleiren i Jenin på den okkuperte Vestbredden.

Flyktningleiren var åsted for de verste kampene under de israelske operasjonene som startet for rundt tre uker siden. FN-representanter som har vært på åstedet, karakteriserer ødeleggelsene som forferdelige.

Den endelige resolusjonen var et kompromiss etter at USA truet med å bruke vetoretten mot et arabisk forslag hvor det ble krevd en «granskning» av rapporter om en «massakre» i Jenin. Verken Israel eller USA var villige til å godta slike formuleringer.

Nevner ikke Israel

I den endelige resolusjonen nevnes ikke Israel med ett ord selv om man uttrykker bekymring for den humanitære situasjonen til sivile palestinere og behovet for å tillate hjelpeorganisasjoner som Røde Kors å utføre sine oppgaver.

FNs sikkerhetsråd har den siste måneden vedtatt tre resolusjoner, med krav om at Israel øyeblikkelig trekker seg ut av de okkuperte palestinske områdene og at det opprettes en palestinsk stat. Disse resolusjonene er vedtatt med støtte fra USA.

(NTB)

LIKPOSER: En ung palestiner sitter på huk blant døde venner og bekjente i Jenin.
KNUST: En liten gutt står i ruinene i Jenin. FN skal nå forsøke å finne ut hva som foregikk i byen.
- LIVSVIKTIG: Den palestinske observatøren, Nasser al-Kidwa tror at en alvorlig krigsforbrytelse ble begått i Jenin.