NY PLAN?:  EU håper FN vil godkjenne planene om en militæraksjon i Libya for å stanse menneskesmuglerne som frakter flyktninger over Middelhavet. AFP PHOTO / FETHI BELAID
NY PLAN?: EU håper FN vil godkjenne planene om en militæraksjon i Libya for å stanse menneskesmuglerne som frakter flyktninger over Middelhavet. AFP PHOTO / FETHI BELAIDVis mer

FN skal vurdere EU-plan om militæraksjon i Middelhavet

Vil stanse smuglerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU håper FN vil godkjenne planene om en militæraksjon i Libya for å stanse menneskesmuglerne som frakter flyktninger over Middelhavet.

Saken skal diskuteres av FNs sikkerhetsråd mandag, og EUs utenrikssjef Federica Mogherini vil orientere om unionens planer.

Én mulighet som vurderes, er å ødelegge menneskesmuglernes båter. Storbritannia utarbeider et forslag til en FN-resolusjon som åpner for denne strategien, ifølge avisa The Guardian.

Planene omfatter bruk av militære helikoptre for å «nøytralisere» båtene, etter det avisa kjenner til. Det britiske marineskipet HMS Bulwark kan også bli satt inn i operasjonen.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har tidligere advart mot forslaget om bruk av militærmakt for å begrense strømmen av flyktninger over Middelhavet til Europa. Dette kan ramme uskyldige libyske fiskere, frykter Ban.

Også myndighetene i krigsherjede Libya har gjort det klart at de ikke støtter planene om en militæraksjon i libysk territorialfarvann.

(NTB)