FN-søkere fra innerste sirkel

Jusprofessor stiller spørsmål ved Jens Stoltenbersg habilitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jussprofessor Eivind Smith mener det kan være grunn til å vurdere statsministerens habilitet når regjeringen skal utpeke ny FN-ambassadør i New York.

Årsaken er at to av søkerne står Stoltenberg nær.

På søkerlisten står nemlig både Stoltenbergs statssekretær fram til 21. desember, Morten Wetland, og ministerråd ved FN-ambassaden i New York Mona Juul, nær venninne av statsministerens kone Ingrid Schulerud.

Professor i offentlig rett Eivind Smith sier til Dagens Næringsliv at han «kjenner lite til forholdet mellom Stoltenberg og Juul, men det kan være naturlig å la lovavdelingen i Justisdepartementet vurdere saken».

Ikke vurdert


Formelt er det UD og utenriksminister Jonas Gahr Støre som behandler og innstiller på hvem som får den prestisjefylte og viktige toppjobben, men det er også helt naturlig at saken er innom Statsministerens kontor før vedtaket fattes i statsråd.

Statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen ved Statsministerens kontor sier til DN at Stoltenbergs habilitet foreløpig ikke er vurdert.

- Vi vil ta stilling til det spørsmålet når tiden er inne for det, sier han.

Mona Juul ble en kjent person da hun, blant andre sammen med sin ektemann Terje Rød-Larsen, spilte en sentral rolle i de hemmelige forhandlingene mellom PLO og den israelske regjeringen som førte til Oslo-avtalen. Hun har blant annet vært ambassadør i Israel.


Har ryddet FN-veien
Morten Wetland har i flere perioder vært embetsmann ved Statsministerens kontor og har bakgrunn i UD fra 1976. Han har vært ambassadør i Tyskland og var kampanjeleder for Gro Harlem Brundtlands kandidatur til WHO.

Han søkte avskjed som statssekretær 21. desember og har dermed ryddet veien for å kunne bli utnevnt, etter at det ved flere tidligere embetsutnevnelser de siste årene er reist spørsmål om en person som allerede er i regjering kan utnevnes av egen regjering til et annet embete utenfor regjeringen, skriver DN. (NTB).

 PÅ FNS TALERSTOL:  Statsminister Jens Stoltenberg på FNs talerstol 26. september i år. Nå skal han utpeke på FN-ambassadør med søkere fra den innerste sirkel. Foto: Kristine Nyborg, Scanpix.
PÅ FNS TALERSTOL: Statsminister Jens Stoltenberg på FNs talerstol 26. september i år. Nå skal han utpeke på FN-ambassadør med søkere fra den innerste sirkel. Foto: Kristine Nyborg, Scanpix. Vis mer
SØKER I: Mona Juell, nå ministerråd i FN, er en av søkerne til jobben som norsk FN-ambassadør i New York. Her fra en minnegudstjeneste i Oslo domkirke 2003 sammen med nåværende FN-ambassadør Ole Petter Kolby (til venstre) og tidligere FN-ambassadør Tom Vraalsen.
SØKER II: Morten Wetland, statssekretær ved statsministerens kontor fram til 21. desember i år, vil bli FN-ambassadør. Her (til venstre) i Kabul i januar i år sammen med utenriksminister Jonas Gahr Støre, avdelingsdirektør Torgeir Lorentzen i UD, ambassadør Jan Erik Leikvang i Afghanistan og politisk direktør Kai Eide i UD.