<strong>KAMPER:</strong> Soldater i gatene i Sør-Sudans hovedstad Juba. Søndag brøt det ut nye kamper. Foto: Reuters/NTB scanpix
KAMPER: Soldater i gatene i Sør-Sudans hovedstad Juba. Søndag brøt det ut nye kamper. Foto: Reuters/NTB scanpix Vis mer

FN-soldat drept i kamper i Sør-Sudans hovedstad

FNs sikkerhetsråd ber nabolandene om hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En kinesisk FN-soldat ble drept og to andre soldater har livstruende skader etter trefninger i Sør-Sudans hovedstad Juba.

FN-leiren i Juba ble truffet av skudd fra finkalibrede våpen og tyngre våpen, opplyser FN.

– Vi er ekstremt bekymret, sier USAs FN-ambassadør Samantha Power på vei inn til FNs sikkerhetsråds møte om situasjonen i landet.

Kampene mellom styrker som er lojale overfor president Salva Kiir og opprørere som støtter visepresident Riek Machar, startet i morgentimene søndag. Ved 20-tiden søndag kveld ble de avbrutt da det begynte å regne og tordne, opplyser en talskvinne for FN, Shantal Persaud.

Alvorlig situasjon

Persaud opplyser at et pansret kjøretøy fra FN ble truffet i en leir der FNs fredsbevarende soldater er til stede for å beskytte sivile. Ifølge øyenvitner ble personellet i kjøretøyet såret.

– Situasjonen er svært ille. Vi har registrert mange sårede på vår side. Jeg tror det er snakk om rundt 50-60, i tillegg til dem som ble såret lørdag, sier Budbud Chol, som er ansvarlig for sikkerheten ved leirens helseklinikk.

Sivile såret

– Sivile er blitt såret. Rakettdrevne granater har landet i leiren vår, og åtte mennesker er såret. Fem av dem er barn og to kvinner, sier han.

Chol hadde søndag kveld ingen oversikt over situasjonen på utsiden av leiren, der det var tunge kamper.

FNs sikkerhetsråd har søndag innkalt til hastemøte for å diskutere situasjonen. FNs generalsekretær Ban Ki-moon fordømmer kampene.

Ber nabolandene om hjelp

FNs sikkerhetsråd ber om bistand fra nabolandene i den urolige situasjonen i Sør-Sudan.

– Medlemmene i sikkerhetsrådet fordømmer på det sterkeste opptrappingen av kampene i Juba, skriver rådet i en pressemelding.

Sikkerhetsrådet ber om at kampene opphører umiddelbart, og krever at president Salva Kiir og visepresident Riek Machar gjør det de kan for å kontrollere sine respektive styrker.

Sikkerhetsrådet ble hasteinnkalt for å diskutere løsninger på voldelighetene i Sør-Sudan søndag. Hovedstaden Juba har vært åsted for kamphandlinger siden torsdag.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer