FN-soldat får millionerstatning

Fikk psykiske plager etter Libanon-opphold. Inngikk forlik med staten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En 43 år gammel mann ble nylig tilkjent 2,5 millioner kroner i erstatning fra staten, som følge av de psykiske plagene han fikk etter å ha tjenestegjort som FN-soldat i Libanon.

Mannen er i dag hundre prosent arbeidsufør.

Beløpet ble fastsatt etter et forlik mellom partene.

- Min klient er fornøyd med utbetalingen, sier advokat Jon Olav Holvik.

Organisasjonen «Skadde etter internasjonale operasjoner» (SIOPS) bistår soldater som får problemer etter endt tjeneste. De synes en utbetaling på 2,5 millioner er alt for lite for personer som ikke lenger kan delta i arbeidslivet.

- Soldatene som kommer hjem er relativt unge. Hvis du deler erstatningssummen på årene de ville ha kunne ha hatt i arbeidslivet, blir det nesten ingenting igjen, sier jurist og talsperson Anders Grindaker.

Flere søksmål venter

Siden Korea-krigen på 1950-tallet, har rundt 100 000 norske soldater deltatt i FN- eller NATO-tjeneste. Mellom fem og femten prosent av disse risikerer å få problemer i form av posttraumatiske lidelser. Symptomene er vidtfavnende, fra søvnforstyrrelser til alvorlige psykiske problemer.

FLERE FÅR PROBLEMER: Her inspiserer kong Harald soldater som i 1992 reiste ut til Libanon, Kuwait og tidligere Jugoslavia. Foto: JON EEG/SCANPIX
FLERE FÅR PROBLEMER: Her inspiserer kong Harald soldater som i 1992 reiste ut til Libanon, Kuwait og tidligere Jugoslavia. Foto: JON EEG/SCANPIX Vis mer

- Til enhver tid er det rundt 50 personer som ønsker å søke om erstatning som følge av de psykiske plagene tjenesten har påført dem, og det blir stadig flere. Hittil har de fleste sakene dreid seg om tjenesteopphold som ligger 15-20 år tilbake i tid. Nå dukker det også opp saker fra soldater som har vært i Afghanistan, sier Grindaker til Dagbladet.no

Går for forlik

Men veien til erstatningsbetaling er lang. Hittil har kun sju personer tatt ut stevning mot staten, og det foreligger ingen rettskraftig dom på feltet. SIOPS mener Forsvarsdepartementet gjør alt de kan for å unngå en eventuell rettssak.

- Vi kommer til å se forlik etter forlik framover. Disse sakene omhandler det som i jussen kalles \'ulovfestet objektivt ansvar\'. Blir det fastslått at psykiske skader etter tjenesteopphold faller under dette begrepet, vil det få store konsekvenser for arbeidslivet, sier Grindaker.

Ketil Bøe Moe, advokat ved Regjeringsadvokatene, avviser at Forsvarsdepartementet frykter rettssaker.

- Men en rettssak er ikke noe mål. Vi ønsker at sakene løses så tidlig som mulig, det sparer alle parter for tid og krefter. Enkelte overdriver også overføringsverdien en rettssak vil ha på andre saker. Hvert tilfelle må behandles individuelt, sier han til Dagbladet.no.

<B>SØKER ERSTATNING</B>: SIOPS melder at norske Afghanistan-soldater allerede nå vurderer søkmål mot staten.