FN-soldater anklages for sexovergrep på Haiti

Ny skandale for fredsstyrken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Interaktivt kart: GOOGLE MAPS

FNs fredsbevarende styrker er rammet av en ny sexskandale, denne gangen på Haiti.

114 soldater fra Sri Lanka er kastet ut av FNs fredsbevarende styrke på Haiti, etter anklager om sexovergrep mot kvinner og barn.

Soldatene skal ha kjøpt sex fra jenter helt ned i 13-årsalderen, og i enkelte tilfeller ha betalt dem bare 1 dollar - en drøy femkroning - for dette, skriver Los Angeles Times.

Fem unge kvinner fulgte med soldater til Sri Lanka, der de ble tvunget til å arbeide i bordeller. Disse er siden reddet ut av landet og sendt hjem til Haiti.


Ikke første gang Avsløringene kommer tre år etter at FN ble rammet av en lignende skandale i Kongo, der soldater i den fredsbevarende styrken utnyttet lokale jenter og betalte for sex med mat og småpenger.

Også i forbindelse med andre FN-operasjoner er det avdekket lignende skandaler som har involvert mindreårige jenter.

FN fikk tips om overgrepene på Haiti i august, og innledet full etterforskning. Den hemmeligstemplede rapporten som senere ble lagt fram, resulterte i at tre offiserer og 111 soldater fra Sri Lanka ble kastet ut av styrken og sendt hjem.

Nulltoleranse

PÅ OPPDRAG: Srilankiske FN-soldater patruljerer gatene i Port-au-Prince, Haitis hovedstad. Foto: EDUARDO MUNOZ/REUTERS/SCANPIX
PÅ OPPDRAG: Srilankiske FN-soldater patruljerer gatene i Port-au-Prince, Haitis hovedstad. Foto: EDUARDO MUNOZ/REUTERS/SCANPIX Vis mer

- Reglene er svært strenge og helt klare. Det er nulltoleranse, sier en talsmann for FN-styrken på Haiti, David Wimhurst.

- Man kan ikke ha sex med noen under 18 år, eller med noen i bytte mot penger, tjenester, løfter eller mat, sier Wimhurst.

Kvinnegrupper på Haiti mener Sri Lanka må betale erstatning og krever samtidig full gransking av også andre lands soldater i styrken, som teller over 30 nasjonaliteter.

- Vi hører nå bare om Sri Lanka-saken, men dette er ikke den eneste sier, Olga Benoit i Kvinnesolidaritet.


Enkle å utnytte Benoit viser til at to pakistanske soldater tidligere er hjemsendt etter å ha voldtatt en kvinne, mens en fransk politimann fikk disiplinærstraff etter å ha holdt en prostituert innesperret.

I et land der over halvparten av befolkningen lever på under 1 dollar dagen, er jentene ofte enkle å utnytte, og både foreldre og venner er villige til å lukke øynene for dette, sier hun.

Haitis kvinneminister Marie-Laurence Jocelyn Lassegue frykter også at omfanget av sexskandalen kan være større enn det som er kjent.

- Vi kjenner ikke størrelsen på problemet, og jeg frykter at det er mange andre der ute som vi ennå ikke vet om, sier hun til Los Angeles Times.

(NTB)